СБУ вислала з України росіян з «темником», які нібито працювали на фінське телебачення перед виборами Президента України

Минулого тижня, незадовго до президентських виборів СБУ примусово вислала з України двох громадян Російської Федерації, які перебували на Закарпатті, представляючись журналістами фінського телеканалу. Про це в інтерв’ю «Телекритиці» повідомила прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

Коли правоохоронці перевірили у громадян РФ документи, то виявилося, що вони не мають жодного відношення до фінського телеканалу. Один з порушників мав журналістське посвідчення каналу «Россия».

Крім того, російські громадяни мали «темник», у якому зазначалось, як треба висвітлювати тему угорської меншини на Закарпатті.  «Ми вилучили у них матеріали, які передбачали заздалегідь сформульовані російською стороною тези: українська влада не переймається проблемами угорської меншини; громада в своїй більшості не володіє українською мовою, а лише угорською і російською; угорці Закарпаття сумують за СРСР; українська влада вважає угорську та російськомовну громаду Закарпаття сепаратистами та екстремістами», – сказала речник СБУ.

СБУ повідомляє,  що російські громадяни були вислані з України за поширення сепаратизму в середовищі угорськомовної громади Закарпаття та розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

«Діяльність цих осіб, що шкодить Україні, було задокументовано.  Було прийняте рішення про їх примусове вислання з країни. Наразі російські громадяни вже перебувають за межами України», – сказала Марина Остапенко.

У одного із затриманих було посвідчення російського телеканалу

Нагадаємо, що 20 травня керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко заявила, що затримані на Донеччині журналісти російського телеканалу LifeNews Олег Сидякін і Марат Сайченко під час слідчих в СБУ дали покази, що на території України займалися не журналістською діяльністю.  Однак 25 травня заступник голови СБУ Віктор Ягун повідомив, що журналістів LifeNews звільнено на прохання ООН і ОБСЄ, хоча Служба безпеки України мала беззаперечні докази їх терористичної діяльності.

«Телекритика»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *