ОБСЄ закликає забезпечити нормальну роботу журналістів у висвітленні «кризи в Україні»

ОБСЄ засудила переслідування журналістів, які висвітлюють сутички в Україні, і закликала конфліктуючі сторони припинити напади на працівників ЗМІ. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на заяву представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович, опубліковану на сайті організації.

«Журналісти, які вивітлюють українську кризу, є зручною мішенню для конфліктуючих сторін… Я знову звертаюся до усіх сторін припинити залякування і зупинити загрози на адресу представників засобів масової інформації, дозволити їм виконувати свою роботу», – сказала Дуня Міятович.

ОБСЄ наводить відразу декілька випадків нападів на представників ЗМІ на окупованій території України у Криму, про яких також повідомляла «Телекритика». Нагадаємо, 18 травня українського кримськотатарського журналіста, засновника кримського інтернет-каналу CrimeanOpenCh Османа Пашаєва і його оператора, громадянина Туреччини Дженгіза Кизгина захопила в м.Сімферополі (АР Крим) місцева «самооборона» і затримала російська поліція. Журналісти вели зйомку жалобних подій 70-х роковин депортації кримських татар. Медійників було звільнено в ніч на понеділок, 19 травня, після майже 10 годин затримання, побоїв та допитів. 17 травня співробітники ФСБ Росії затримали у м. Сімферополі власного кореспондента польської «Газети Виборчої» (Gazeta Wyborcza) у МосквіВацлава Радзивиновича. Його допитали і відпустили через шість годин.

Пані Міятович у листі до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова також висловила стурбованість з приводу затримання українськими військовими 18 травня під м.Краматорськом (Донецька обл.) журналістів російського телеканалу LifeNews Олега Сидякіна і Марата Сайченка та попросила владу їх звільнити.

Представник ОБСЄ зазначила, що в період збройних конфліктів особливо важливий вільний доступ до інформації, а для цього необхідно забезпечувати безпеку працівників ЗМІ.

«Журналісти повинні мати можливість вільно виконувати свою роботу, не побоюючись за своюбезпеку. Під час озброєних конфліктів безліч голосів і думок потрібні більше, ніж будь-коли, з метою інформування громадян», – заявила Дуня Міятович.

Нагадаємо, заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Вікторія Сюмар заявила, що українські правоохоронні органи готують обвинувачення проти Олега Сидякіна та Марата Сайченка за сприяння діям терористів. Заступник секретаря РНБО заявила, що російські журналісти LifeNews отримували відео від терористів, супроводжували терористичні групи та знімали напади на українських військових. За переконанням пані Сюмар, їх діяльність була частиною дій терористів на Сході України.

Як повідомляла «Телекритика», увечері 18 травня російський телеканал LifeNews підтвердив у своєму Twitter-акаунті, що поблизу м.Краматорська (Донецька обл.) українські антитерористичні підрозділи затримали журналістів цього каналу. За інформацією LifeNews, було затримано кореспондента Олега Сидякіна і оператора Марата Сайченка.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров звернувся до голови ОБСЄ з вимогою сприяти звільненню російських журналістів.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *