Нацрада зафіксувала понад 180 ознак порушень виборчого законодавства мовниками (ОНОВЛЕНО)

Регулятор готує звіт, який оприлюднить на сайті і передасть до ЦВК.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за період виборчої кампанії зафіксувала понад 180 фактів, що мали ознаки порушення виборчого законодавства. Відповідні дані моніторингу Нацради оприлюднила прес-служба.

Найбільш поширеним порушенням була маніпуляція соціологічними опитуваннями і недотримання порядку їх оприлюднення. Всього таких порушень було зафіксовано 66.  На другому місці – відсутність ідентифікації передвиборної агітації та політичної реклами, далі – включення агітаційних матеріалів до інформаційних програм і випусків новин, участь представників органів влади та місцевого самоврядування в агітації.

Порушення відстежувала і фіксувала Робоча група з питань дотримання телерадіоорганізаціями виборчого законодавства, яку було створено при Національній раді. Вона розглядала як звернення суб’єктів виборчого процесу щодо порушень законодавства, так і скарги глядачів, громадських  організацій, державних установ та інших неучасників виборчого кампанії. Про виявленні порушення повідомляли телерадіоорганізації, які їх допустили. Крім того, звіти про порушення щотижня надсилалися до Центральної виборчої комісії.

«Цього року скарг було менше, ніж попереднього – лише 34. Значна частина з них стосувалася неналежного маркування рекламних і агітаційних матеріалів. Насамперед скарги надходили від політичних сил, меншою мірою зверталися  глядачі і неучасники виборчого процесу. За результатом розгляду звернень, ми повідомляли заявникам, чи мають вони можливість подавати до суду. І наскільки мені відомо, більшість з тих, хто отримали відповіді, до суду таки звернулися»,  – повідомила Лариса Мудрак, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, під час круглого столу «Моніторинг роботи медіа під час виборів: результати, висновки та рекомендації на майбутнє».

Робоча група збиралася щотижня і, окрім скарг, розглядала також звіти про зафіксовані порушення моніторинговими центрами Нацради, які діяли в кожній області України.

«Наші моніторингові можливості насправді дуже низькі. В Україні зареєстровано аж 999 телерадіокомпаній, це значно більше ніж в середньостатистичній європейській країні, і потрібно мати серйозний ресурс для того, аби моніторити таку кількість мовників. Ресурси, які має Нацрада, дозволяють одночасно моніторити лише 20 каналів», – додала Мудрак.

На всіх засіданнях робочої групи, за словами пані Мудрак, були представники міжнародних організацій, які у такий спосіб  моніторили роботу Нацради у сфері контролю за дотриманням виборчого законодавства засобами масової інформації.

Нацрада готує звіт про дотримання телерадіоорганізаціями виборчого законодавства. Регулятор має намір розглянути звіт на найближчому засіданні, після чого оприлюднити його на офіційному сайті та передати до ЦВК.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *