Джинса не впливає на громадську думку – експерт

Про це під час круглого столу «Вибори 2012: джинса як технологія  виявилась неефективною. Чи готові змінюватись політики і медіа?» заявила журналіст і медіаексперт Наталія Соколенко.  

«Медіа, які працюють під диктовку чиюсь – влади, кандидатів, бізнесменів, вони не можуть змінити повістку дня. А відкриті і вільні медіа, які дійсно вважають, що якась тема чи кандидат є важливим, і вони приділяють  цьому багато уваги – лише тоді це впливає на громадську думку. Тому хоч як би журналісти не пропихали джинсу, вона не вплинула на громадську думку», –  зазначила пані Соколенко.

На підтвердження своїх слів Наталія навела деякі результати моніторингів контенту телеканалів Львова, Харкова та Криму, які протягом останніх місяців готувала для ГО «Телекритика». Так, на львівських телеканалах найбільше джинси з’являлося про Тараса Батенка, Тараса Козака та Андрія Лопушанського. Усі вони – програли вибори по своїх округах.

«Майже усі основні герої джинсових матеріалів продули вибори. Тож це є найкращим підтвердженням того, що джинса як інструмент впливу на виборців – є неефективною», –  додала Соколенко.

За її даними, найбільше джинси було на харківських та кримських телеканал, найменше – на львівських. Приміром, на 7 каналі Харкова 60% сюжетів у серпні і 51% у вересні містили ознаки замовності. У той же час, каналах Львова кількість джинси не перевищувала 5%.

Подібна ситуація спостерігалася і в регіональній друкованій пресі. За словами Світлани Єременко, керівника проекту з моніторингу регіональних ЗМІ Українського освітнього центру реформ, загалом найвищі показники кількості джинси зафіксовані у Сумах, де 34% матеріалів основних місцевих видань містили ознаки замовності, та у Харкові – 33%. Найменше джинси, якщо брати середньостатистичні показники за період з квітня по жовтень, було у медіа Донецька, Криму та Львова. Щоправда, у вересні вперше ситуація вирівнялася –  фактично у всіх регіонах кількість замовних матеріалів виявилася однаковою.

Нагадуємо, що виконавчий директор ІМІ Вікторія Сюмар та шеф-редактор інтернет-видання Lb.ua Соня Кошкіна теж заявили, що цьогорічні парламентські вибори показали, що кількість витрачених на джинсу у медіа коштів не трансформувалися для кандидатів-мажоритарників та партій у відповідний сумам результат.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *