Оксана Білозір просить генпрокурора захистити журналістів 5 каналу

Народний депутат Оксана Білозір направила генеральному прокурору Вікторі Пшонці депутатське звернення з приводу протиправних дій відносно журналістів 5 каналу та перешкоджання здійсненню ними своєї професійної діяльності. Про це повідомляє прес-служба Оксани Білозір.

Як повідомляла «Телекритика», 17 жовтня знімальна група 5-го каналу не змогла потрапити на концерт, який проводився у міському будинку культури м. Коростишів Житомирської області. Захід проводився як передвиборна агітація кандидата в народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 66 Віталія Журавського, концерт знімався Житомирською обласною телерадіокомпанію. Журналісти  прийшли на захід, що анонсувався як відкритий, аби скористатися нагодою поставити запитання депутату. Однак четверо невідомих чинили їм перепони: зачиняли двері, затуляли камеру та відтягували оператора. Також працівниця будинку культури зачинила на ключ усі двері, що вели до зали і виганяла журналістів, обіцяючи їх побити.

Після інциденту кореспондент 5 каналу Оксана Трокоз подала заяву до міліції про перешкоджання журналістській діяльності. За її словами, вона не вперше не змогла поспілкуватися з депутатом під час заходів: «Шукаючи зустрічі з Журавським, 5 канал кілька разів приїжджав на організовані ним свята. І все безуспішно: він або втікає, або не приїздить». Зокрема, на початку жовтня під час акції учасників громадського руху «Відсіч» у ході святкування Дня вчителя начальник коростишівського управління освіти намагався силою виштовхати журналістів разом із активістами із приміщення, де перебував пан Журавський.

«На захід протиправно, із застосуванням фізичної сили, не були допущені журналісти телеканалу 5 канал, а саме: журналіст Оксана Анатоліївна Трокоз і оператор Юлія Михайлівна Парух. Факт недопущення і перешкоджання був зафіксований камерами журналістів, а також нарядом міліції, який приїхав на виклик. Під час перешкоджання було також нанесено матеріальну шкоду: пошкоджено мікрофон», – йдеться у депутатському зверненні.

За словами Оксани Білозір, станом на 22 жовтня 2012 року в Коростишівському районному відділі УМВС України Житомирської області немає постанови про порушення кримінальної справи відносно факту перешкоджання журналістській діяльності чи вмотивованої постанови про відмову у порушенні кримінальної справи, яку можна було б оскаржити у суді.

Оксана Білозір просить генерального прокурора провести відповідну перевірку викладених фактів та проінформувати про її результати. Також вона просить перевірити інформацію щодо здійснення тиску на виборців та вжити заходів щодо недопущення перешкоджання виборчому процесу.

Фото – zhitomir.info

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *