Міжнародні спостерігачі занепокоєні залякуванням журналістів під час виборів і ситуацією з ТВі

Повідомлення про залякування журналістів і порушення їхніх прав повинні розслідуватися відповідними органами у повному обсязі.

Міжнародна делегація Національного демократичного інституту (NDI) не помітила особливого просування у впровадженні своїх рекомендацій щодо ходу парламентської кампанії в Україні. Про це сказала директор NDI Крістіна Вілфор на черговому засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, що відбулося 22 жовтня в Києві.

«Діапазон інформації та кількість незалежних оцінок, що доступні для українських виборців, залишається обмеженим через значну концентрацію прав власності на телевізійні канали, які є одним з головних ресурсів отримання інформації про вибори. Особливе занепокоєння викликає ситуація, що склалася довкола каналу ТВі. Були зафіксовані випадки, коли журналісти отримували відмову у доступі до суспільних подій, на ЗМІ чинився тиск з боку влади. Ці випадки не отримали повноцінного розслідування. Така ситуація створює негативний вплив на ЗМІ, підриває довіру громадян до можливості усунути несправедливість в разі порушення їхніх прав», – підкреслила Крістіна Вілфор.

Міжнародні спостерігачі рекомендували уряду розглянути можливість зобов’язати кабельних операторів включати всі канали, що передають новини та політичні програми, як частину їхніх базових пакетів впродовж політичної виборчої кампанії, дня виборів та після них. А повідомлення про залякування журналістів і порушення їхніх прав повинні розслідуватися відповідними органами у повному обсязі, а винуватці повинні бути покарані, вважають вони.

Крістіна Вілфор нагадала, що НДІ з 10 по 17 вересня здійснювала  оцінку передвиборчої ситуації в Україні. Тоді міжнародні спостерігачі відзначили як позитивну заяву президента Януковича про те, що вибори в Україні будуть «прозорими, справедливими, відповідатимуть всім демократичним нормам і будуть проведені на високому організаційному рівні». Однак, на думку Крістіни Вілфор, для виконання цієї обіцянки в найближчий час доведеться докласти надзвичайних зусиль і максимум політичної волі.

Вона нагадала про збільшення випадків переслідування, погроз, залякування, а в деяких випадках і насильства щодо кандидатів та членів їхніх сімей. Погіршує ситуацію відсутність політичного балансу в виборчих комісіях та одностороннє рішення про припинення прямої трансляції під час підрахунку голосів і підведення підсумків, тиск на медіа та журналістів переконані міжнародні спостерігачі.

Учасники засідання обговорили проміжні звіти NDI, місії Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ та Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO). Також було розглянуті рекомендації представників спостережних місій і міжнародних правозахисних організацій щодо діяльності медіа під час виборчої кампанії в Україні.

Фото надалі прес-службою Адміністрації президента України

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *