Тарас Шевченко: «ЗМІ не бояться порушувати закон»

На думку експертів Інституту медіа права у мас-медіа засилля джинси, оскільки власники ЗМІ розуміють, що за це їх не притягнуть до відповідальності – адже органи, які б мали на подібні порушення реагувати, цього не роблять.

Про це 19 жовтня на прес-конференції «Порушення законодавства про агітацію та висвітлення виборів у засобах масової інформації» заявив Тарас Шевченко, директор Інституту медіа права. На його думку, наразі система регулювання діяльності ЗМІ під час виборів є абсолютно неефективною, і як свідчення цьому – величезна кількість матеріалів з ознаками замовності та інших прикладів порушення норм ведення передвиборчої агітації.

«Найбільша проблема у тому, що контролюючі органи, які б мали реагувати на порушення засобами масової інформації законодавства, ніяк на ці порушення не реагують. Тому  ЗМІ не бояться порушувати закон – знають, що їм за це нічого не буде. В європейських країнах контроль за подібними речами надзвичайно серйозний, тому там ситуація у мас-медіа геть інакша», – сказав Шевченко.

А Ольга Шалайська, експерт ІМІ, додала, що з початку року щомісяця кількість матеріалів з ознаками джинси зростала. І якщо у січні в шести загальнонаціональних виданнях було зафіксовано лиш 5 подібних статтей, то у вересні – аж 184. Тобто кількість джинси збільшилася аж у 37 (!) разів.

Також пані Шалайська зазначила, що ІМІ регулярно надсилає листи до Інспекції з питань захисту прав споживачів зі скаргами на ЗМІ, які публікують матеріали з ознаками замовності. Копії цих листів обов’язково  пересилають і до Ганни Герман або в Адміністрацію Президента.

«Робимо це для того, аби додати ваги листу. Це ніби додатковий важіль впливу на інспекцію, який дещо підвищує шанси на отримання від них відповіді і розгляд питання», – пояснила вона.

Аліса Хамчич

Фото – omsktime.ru, інфографіка –  imi.org.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *