Публікації у ЗМІ вплинули на рішення лише 3,5% виборців

Це засвідчують результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 15 серпня.

У виборців, які вже визначилися з тим, за яку партію голосуватимуть (а таких 75%), запитали, що стало визначальним чинником для прийняття ними рішення щодо підтримки тієї чи іншої партії. 3,5% опитаних зазначили, що на їхній вибір насамперед вплинули виступи представників партії у ЗМІ, а на вибір 0,4% – політична реклама.

Основним критерієм вибору для 37% українців стала програма партії, її ідеї та пропозиції. Натомість серед 50 опитаних Фондом «Демократичні ініціативи» експертів (журналістів, соціологів та політологів) лише троє зазначили, що гарна виборча програма важливою умовою для перемоги партії.

«Для експертів “програма партії” – це офіційний документ, в якому прописано стратегію партії і механізми реалізації її планів. Значна частина виборців програми, звісно, не читає. В їхньому розумінні “програма” – це  не стільки документ, скільки комбінація з конкретних дії партії та її публічної позиції щодо різних питань. Саме тому ми бачимо таку суттєву різницю між опитуванням експертів та звичайних виборців», –  пояснив Андрій Биченко, директор соціологічної служби Центру Разумкова.   

Майже третина опитаних (31,6%) відповіли, що голосуватимуть за партію, оскільки їм «подобаються її лідери», а 17,9% зроблять свій вибір тому, що ця партія «виражає інтереси таких людей, як я». Разом з тим, 16,7% обирають політичну силу, яка «у порівнянні з іншими є «меншим злом», а 15,5% партію гідною вибору, оскільки вона «вже довела здатність ефективної діяльності». Майже стільки ж – 15,1% – голосуватимуть за політичну силу тому, що вона має добрі шанси на перемогу.

З повним варіантом результатів опитування можна ознайомитися тут.

Опитування проводилося із 10 по 15 серпня в усіх областях України. Було опитано 2009 виборців, похибка вибірки складає 2,3%.

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *