Тижневик «Зміївський кур’єр» можуть закрити через позови кандидата в депутати

Харківський обласний тижневик «Зміївський кур’єр», що видається в місті Змієві Харківської області, можуть

позбавити свідоцтва про реєстрацію на період до закінчення виборів. Про це «Телекритику» повідомив народний депутат Андрій Шевченко.

У коментарі «Телекритиці» головний редактор «Зміївського кур’єра» Олександр Сумець повідомив, що наразі газета вже програла два судових позови кандидату в народні депутати, голові Зміївської рейдержадміністрації Євгену Мураєву у Зміївському районному суді Харківської області. Суд визнав, що видання порушило правила агітації і використання друкованих ЗМІ під час виборчої кампанії.

Перше рішення суду від 17 серпня, копія якого є в розпорядженні «Телекритики», стосується статті Олександра Сумця «Не бути Мураєву депутатом!», яка вийшла у № 33 газети за 13-19 серпня. Євген Мураєв наголошує, що ця публікація є антиагітацією, яка спонукає не голосувати за нього, а це забороняється законом «Про вибори народних депутатів».

Як ідеться в судовому рішенні, позивач зазначив, що 7 серпня 2012 року постановою ЦВК № 181 його було зареєстровано кандидатом у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 181 від Партії регіонів, тому він підпадає під дію закону «Про вибори народних депутатів».

Олександр Сумець наголошує на протилежному: «Суд не враховує жодних наших зауважень та документів, у яких ми доводимо, що на час публікації кандидат ще не був зареєстрованим кандидатом».

Друге рішення суду від 22 серпня, копія якого є в розпорядженні «Телекритики», стосується опублікованої у «Зміївському кур’єрі» статті під назвою «Тимченки не будуть голосувати за Мураєва», підписаної «ініціативною групою, яка представляє інтереси населених пунктів Тимченківської сільської ради».

У статті «ініціативна група» критикує кандидата в депутати щодо його «професійної діяльності на посаді голови Зміївської районної державної адміністрації, політичних уподобань, професійних якостей, тощо». У цій справі позивач також посилається на закон «Про вибори народних депутатів», який забороняє «агітувати голосувати чи не голосувати за партію, кандидата у народні депутата, а також поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами».

Під час судового засідання, як ідеться в рішенні суду, відповідач зазначив, що матеріал «Тимченки не будуть голосувати за Мураєва» опублікований на підставі угоди, укладеної між редакцією та кандидатом у депутати по 181-му округу Федором Веніславським. Як зазначає суддя, оплата на розміщення матеріалу підтверджується квитанцією та актом виконаних робіт. У цьому ж номері тижневика розміщена політична реклама кандидата в народні депутати по 181-му виборчому округу із позначкою «Політична реклама», стаття ж «Тимченки не будуть голосувати за Мураєва» такої позначки не мала. «Представник відповідачів у судовому засіданні не зміг довести, що стаття Тимченки не будуть голосувати за Мураєва” є саме політичною рекламою», – йдеться в постанові суду.

В обох випадках суд у повному обсязі задовольнив позови Євгена Мураєва. Суд визнав дії газети та головного редактора протиправними. Відповідно до рішення суду з Олександра Сумця як головного редактора та з газети «Зміївський кур’єр» буде стягнено судовий збір у розмірі по 16 грн 53 коп. кожен.

Тижневик «Зміївський кур’єр» подав апеляцію до Харківського апеляційного адміністративного суд. За словами пана Сумця, рішення суду буде винесене сьогодні, 23 серпня, і воно вступає в дію з моменту проголошення: «Якщо суд визнає дії газети неправомірними, газету позбавлять свідоцтва про реєстрацію до закінчення виборів».

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко повідомив «Виборам та ЗМІ», що відповідно до частини 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» суд може прийняти рішення про тимчасове (до закінчення виборчого процесу) зупинення дії ліцензії або тимчасову заборону (до закінчення виборчого процесу) випуску друкованого видання, лише у разі встановлення при розгляді спору повторного або одноразового грубого порушення ЗМІ цього закону.

«Ця норма досить рідко застосовується, суд може застосовувати цю норму за власною ініціативою, Або якщо позивачі, посилаючись на цю норму, самі будуть вимагати припинення випуску ЗМІ», – сказав пан Головенко.

У рішеннях Зміївського районного суду Харківської області щодо газети «Зміївський кур’єр» немає пункту про тимчасову заборону випуску друкованого видання.

Вікторія Білаш

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *