Микола Княжицький іде 11-м номером списку «Батьківщини»

Генеральний директор телеканалу ТВі Микола Княжицький балотуватиметься до Верховної Ради України за списком об’єднаної опозиції «Батьківщини» під 11-м номером. Таке рішення було ухвалене на з’їзді об’єднаної опозиції «Батьківщини» 30 липня. Список перших 60 кандидатів оприлюднила «Українська правда».

Під 33-м номером у списку – колишній журналіст, а нині народний депутат Андрій Шевченко.

Народні депутати, члени Комітету з питань свободи слова та інформації 28 Олександр Абдуллін та Олена Кондратюк ідуть під номерами 28 і 60, відповідно.

Журналіст каналу ТВі Костянтин Усов балотуватиметься до Верховної Ради від об’єднаної опозиції за 134-м округом в Одеській області, журналіст Тетяна Чорновіл – за 120-м округом у Львівській області.

Микола Княжицький стверджує, що не планував балотуватися. Про це він написав у своєму блозі на «Українській правді».

«У четвер до мене зателефонували представники штабу Об’єднаної опозиції і запропонували іти в Парламент за їхнім списком. Вони сказали, що зацікавлені у захисті ТВі як одного з небагатьох незалежних медіа і мене особисто. Ми домовилися зустрітися у суботу. Після цієї розмови, в п’ятницю президент дав доручення терміново вивчити кримінальну справу проти мене», – написав пан Княжицький.

У суботу Микола Княжицький, з його слів, зустрівся з Арсенієм Яценюком. «Він ще раз підтвердив, що бажання Об’єднаної опозиції захистити канал і бачити мене у списках. Ми завершили розмову після 1-й години ночі», – написав гендиректор ТВі.

Перед тим як прийняти пропозицію Микола Княжицький порадився з людьми, яким він довіряє, зокрема, з головним редактором ТВі Віталієм Портниковим і членом редакційної ради каналу Мирославом Мариновичем. «Всі, з ким я говорив, порадили прийняти цю пропозицію. Важливою передумовою, всі назвали подальше збереження незалежності телеканалу та невтручання будь яких політичних сил у його роботу. Арсеній Яценюк, з яким я спілкувався попередньо, і сам наголошував, що збереження незалежності і довіри до ТВі є надзвичайно важливим у нашому суспільстві», – зауважив пан Княжицький.

Микола Княжицький пише, що намагатиметься уникати конфліктів інтересів. «Найголовніше – канал залишиться незалежним. Моє кандидування не накладає жодних зобов’язань на Віталія Портникова, Мустафу Наєма, Ілону Довгань, Вахтанга Кіпіані, Артема Шевченка та інших наших журналістів», – запевняє він.

На час кампанії гендиректор ТВі візьме відпустку. Виконувачем обов’язків директора каналу буде заступник Миколи Княжицького Наталя Катеренчук. Пан Княжицький точно не вестиме політичних телевізійних програм, але продовжить виступати в якості блогера чи колумніста. «У разі обрання, очевидно, що я звільнюся», – додав він.

У разі обрання Микола Княжицький планує займатися законодавчим забезпеченням незалежності мас-медіа, оскільки має певний досвід. У 1992 році він входив до робочої групи з розробки закону «Про телебачення та радіомовлення», згодом був членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Має журналістську освіту у Київському університеті та друга вищу освіту за спеціальністю «Міжнародне право» у Львівському університеті.

«Переконаний, що в першу чергу потрібно досягти прозорості у власності на медіа, незалежності медіарегулюванння, демонополізації медіа. Очевидно, що для цього влада не повинна бути монополізованою, суди повинні бути незалежними, – вважає Микола Княжицький. – І найголовніше. В Україні не повинно ніколи більше бути політ в’язнів. Юлія Тимошенко, Юрій Луценко та інші політичні діячі повинні бути на свободі».

«Телекритика»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *