«Інтер», «Україна» та ICTV найбільше порушують норми виборчого законодавства про агітацію – Нацрада

За даними Національної ради з питань телебачення та радіомовлення телеканали«Інтер», «Україна» та ICTV найбільше порушують норми виборчого законодавства про політичну агітацію.

12 квітня на черговому засіданні робочої групи з нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства при Нацраді експерти розглянули результати моніторингу засобів масової інформації.

За результатами моніторингу ефіру загальнонаціональних телеканалів було зафіксовано порушення статті 64 п.10 закону «Про вибори президента України», що забороняє включення до інформаційних телерадіопрограм передвиборчих агітаційних матеріалів.

На телеканалі «Інтер» (ПрАТ «Телеканал «ІНТЕР») у новинних програмах з 21-го до 29 березня було зафіксовано агітацію за Юрія Бойка, Вадима Рабіновича та Олега Ляшка, загалом зафіксовано 6 фактів порушення законодавства.

В ефірі телеканалу «Україна» (ТОВ «Телерадіокомпанія Україна») з 11-го до 29 березня у новинних передачах медіаексперти зафіксували агітацію за Олександра Вілкула (11 фактів порушення), Олега Ляшка (6 фактів) та за Петра Порошенка (1 факт). Загалом на телеканалі «Україна» було зафіксовано 17 фактів порушення.

На телеканалі ICTV (ТОВ МК ТРК ICTV) з 9-го до 20 березня у новинних програмах медіаексперти зафіксували незаконну агітацію за Олександра Вілкула (5 фактів порушення) та Анатолія Гриценка (1 факт). Загалом зафіксовано 6 фактів порушення виборчого законодавства.

В ефірі 5 каналу (Підприємство з іноземними інвестиціями у формі ТОВ «ТРК «НБМ») у новинній передачі 13-го та 17 березня було зафіксовано незаконну агітацію за Петра Порошенка.

На телеканалі Прямий в ефірі передачі «Вибори 2019» 10 березня громадський діяч Олесь Маляревич виступив з поясненнями «чому не можна голосувати за Зеленського» з публічною оцінкою кандидата Володимира Зеленського, що відповідає визначенню «передвиборча агітація» у частині спонукання не голосувати за певного кандидата на пост президента України.

Щодо зафіксованих ознак порушень законодавства України Національна рада звернеться до телеканалів, щоб вони пояснили недотримання вимог законодавства і свою упереджену та незбалансовану позицію під час висвітлення виборчої кампанії президента України. А також поінформує про виявлені ознаки порушення.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *