Результат паралельного підрахунку голосів «Опори» – лідери виборчих перегонів як і в Національному екзит-полі

31 березня 2019 року  Громадянська мережа «Опора» здійснювала паралельний підрахунок голосів виборців на основі репрезентативної для всієї України та статистично обґрунтованої вибірки. Про це йдеться на сайті «Опори». Згідно з підрахунком «Опори» лідери виборів такі ж, як відповідно до Національного екзит-полу.

«Базуючись на звітах 1296 з 1304 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА може заявити з 95% впевненістю про  такі результати президентських виборів (1296 із 1304 спостерігачів, 99,4% виборчих дільниць з 836047 голосів), (кандидати, результат, похибка):

Зеленський Володимир

30.1% 0.7%
Порошенко Петро 15.7% 0.7%
Тимошенко Юлія 13.3% 0.4%
Бойко Юрій 11.5% 0.7%
Гриценко Анатолій 6.8% 0.4%
Смешко Ігор 5.9% 0.3%
Ляшко Олег 5.5% 0.3%
Вілкул Олександр 4.1% 0.3%
Тимошенко Юрій 0.6% 0.1%
Сума голосів за всіх інших кандидатів 5.1% 0.4%
Кількість недійсних бюлетенів 1.3% 0.1%

Як повідомила «Опора», паралельний підрахунок голосів (ППГ) є ефективним методом, який застосовують незалежні громадські спостерігачі для систематичної оцінки голосування в день виборів, включаючи підрахунок результатів на виборчих дільницях. ППГ дає можливість незалежно перевірити офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією (ЦВК). ППГ здійснюється на основі звітів спеціально підготованих спостерігачів, які оцінюють якість процесу на виборчих дільницях. На відміну від екзит-полів, ППГ не включає опитування громадян щодо здійсненого ними вибору. При ППГ відбувається підрахунок фактичної кількості голосів, відданих виборчій дільниці, яка включена до моніторингу.

Також «Опора» зробила заяву, згідно з якою чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року відбулись у конкурентних  умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними.

Нагадаємо, “Опора” назвала найбільш масові порушення під час голосування на президентських виборах в Україні.

Фото: “Опора”

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *