Телеканали «Україна», ICTV та «112 Україна» незбалансовано висвітлюють вибори – Нацрада

За даними Національної ради з питань телебачення та радіомовлення телеканали «Інтер», «Україна», ICTV та «112 Україна» порушують норми виборчого законодавства про політичну агітацію, а також про дотримання неупередженості та збалансованості медіа при висвітленні виборів.

26 березня на черговому засіданні робочої групи з нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства при Нацраді розглянули результати моніторингу засобів масової інформації.

За результатами моніторингу ефіру загальнонаціональних телеканалів зафіксовано ознаки порушення пункту 10 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» що забороняє включення до інформаційних телерадіопрограм передвиборчі агітаційні матеріали.

На телеканалі «Інтер» («Телеканал “ІНТЕР”») у новинних програмах було зафіксовано агітацію кандидатів у президенти Юрія Бойка та Олега Ляшка. Загалом у період з 1-го до 11 березня медіаексперти зафіксували 4 факти порушення.

На телеканалі «Україна» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Україна») у новинних програмах експерти зафіксували агітаційні матеріали на користь Олега Ляшка та Олександра Вілкула. З 5-го до 9 березня зафіксовано 6 фактів порушення щодо передвиборчої агітації на телеканалі.

У новинних програмах на телеканалі ICTV  (ТОВ МК ТРК ICTV ) зафіксовано агітаційні матеріали кандидатів у президенти Петра Порошенка, Володимира Зеленського, Анатолія Гриценка та Олександра Вілкула. Загалом на ICTV у період з 3-го до 6 березня зафіксовано 5 порушень поширення агітаційних матеріалів.

На телеканалі «112 Україна» (ТОВ Телерадіокомпанія «112 ТВ») у новинних програмах зафіксовано агітацію Юрія Бойка та Ігоря Смешка (один випадок). Загалом меідаексперти зафіксували 6 випадків порушення (без повторів).

Начальник управління контролю та аналізу телерадіомовлення Романа Кіфлюк зазначив, що окремі канали підтримують певних кандидатів на пост президента України. Таким чином ці медіа не збалансовано висвітлюють інформацію про президентські вибори.

Телеканал «Інтер» у досліджуваний період березня приділив багато уваги Юрію Бойку,  телеканал ICTV – Анатолію Гриценку, «Україна» – Олександру Вілкулу та Євгену Мураєву, «112 Україна» – Юрію Бойку, були зафіксовані поодинокі матеріали про Олега Ляшка та Дмитра Добродомова. Поширюваний на телеканалах контент містить передвиборну агітацію та має ознаки замовності.

Національна рада звернеться до телекомпаній з інформуванням про зафіксовані випадки і вимагатиме роз’яснення від засобів масової інформації. Також буде поінформовано Центральну виборчу комісію.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *