Робоча групи при Нацраді роз’яснить телеканалам вимоги виборчого законодавства про право на відповідь

Робоча група з нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства при Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення підготує роз’яснення для телеканалів норми закону «Про вибори президента України» про право на спростування недостовірної інформації за скаргою кандидатки у президенти Юлії Тимошенко.

15 березня уповноважений представник кандидатки у президенти Юлії Тимошенко у ЦВК Сергій Власенко особисто звернувся до членів робочої групи з нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства при Нацраді на черговому засіданні. Власенко поскаржився на порушення норми закону  «Про вибори президента України» зі сторони трьох телеканалів: zik, 5 канал та Прямий проти Юлії Тимошенко.

«Є спеціальний механізм спростування інформації, яку кандидат на пост президента України вважає недостовірною. Тобто якщо телеканал оприлюднив інформацію, яку кандидат вважає недостовірною, кандидат пише вимогу такому телеканалу і впродовж трьох днів телеканал зобов’язаний надати ефірний час для спростування. Систематично три телевізійних телеканали: ZIK, 5 канал і Прямий порушують вимоги. Вони не реагують у жодний спосіб», – заявив Сергій Власенко.

Він звернувся до членів робочої групи з проханням підготувати роз’яснення щодо застосування статті 64-5 закону «Про вибори президента України» та від імені Національної ради надіслати телеканалам. «Цього буде достатньо для медіа, щоб кандидати у президенти могли захистити свої права», – сказав представник Тимошенко.

Робоча група прийняла рішення підготувати роз’яснення норми закону про право спростування недостовірної інформації, члени групи спробують це зробити за три дні.

Також на наступному засіданні Нацради буде поставлено питання на порядок денний про позапланову перевірку телерадіокомпаній, на які скаржиться Юлія Тимошенко: ZIK, 5 канал та Прямий.

Сергій Власенко та Юлія Тимошенко загалом надіслали 103 скарги до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення про порушення трьома телеканалами: ZIK, 5 канал та Прямий, статті 64-5 закону Про вибори президента України.

Нагадаємо, 14 березня на засіданні Національної ради було прийнято рішення не призначати позапланові перевірки ZIK, 5 каналу та Прямого.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *