Facebook розкриє замовників політреклами всередині березня

Усередині березня Facebook запровадить верифікацію замовників політичної реклами й публічно розмістить базу даних української політичної агітації. Також можна буде зіставити рекламні бюджети політиків. Про це руху «Чесно» повідомив керівник корпоративних комунікацій Facebook у Центральній і Східній Європі Ян Щєґєнни.

«У середині березня ми запустимо інструменти для того, аби зробити політичну рекламу (для України – ред.) на Facebook прозорішою. Від рекламодавців вимагатимуть оприлюднити, хто саме платить за політичну рекламу. Ми зберігатимемо ці дані протягом семи років у публічній бібліотеці. Там міститиметься інформація про те, як реклама поширювалася, наприклад діапазон витрат, показників, а також демографія про тих, хто бачив рекламу, їхній вік, стать і локацію», – розповів у листі Щєґєнни «Чесно».

Така база даних політичної реклами вже містить архіви із США, Британії, Індії та Бразилії. Корпорація глобально блокує й видаляє фіктивні облікові записи та обмежує розповсюдження неправдивої інформації.

У лютому Facebook тимчасово поширив на Україну заборону купувати виборчу рекламу з-за кордону.

Щєґєнни також розповів, що для кращого розуміння ситуації в країні Facebook співпрацює з Центральною виборчою комісією України, фактчекерами, дослідниками та громадськими активістами.

Рух «Чесно» пише, що «видатки на політрекламу у Facebook – істотна дірка в прозорості вітчизняних політичних фінансів, на яку звертають увагу профільні агенції та громадські організації. Помітно рекламуються в соцмережі політики всіх рівнів – від Петра Порошенка з Юлією Тимошенко до мажоритарників з президентськими амбіціями й місцевих політиків. Зазвичай вони пояснюють, хто їм купує рекламу, загальними фразами на кшталт “знайомі підприємці”».

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *