«Опозиційна платформа – за життя» звинуватила НСТУ у цензурі. На Суспільному цю заяву вважають маніпулятивною та недостовірною

«Опозиційна платформа – за життя» вимагає від Національної суспільної телерадіокомпанії України припинити політичну цензуру і показати в ефірі рекламний ролик кандидата в президенти Юрія Бойка, в трансляції якого нам безпідставно відмовляють. Про це йдеться у заяві, що опублікована на сайті політичної сили.

Зокрема у «Опозиційна платформа – за життя» заявляють, що відеоролик Юрія Бойка заборонили до показу на «UА:Перший» через фразу: «президент розбагатів в десятки разів, українські пенсіонери збідніли вдвічі».

«Представники каналу в процесі переговорів запропонували дані фрази вирізати або замінити, оскільки, на їхню думку, ці дані не є достовірними, незважаючи на надані їм докази даної інформації. Офіційний лист із вимогою поставити ролик представники телерадіокомпанії відмовлялися забирати з поштового відділення. Порівняння декларацій президента України на початок 2018 і початок 2019 року демонструє, що його доходи збільшилися у 82 рази», – йдеться у заяві.

«Опозиційна платформа – за життя» заявляє, що заборона рекламного ролика Юрія Бойка – це цензура, а «UА:Перший», «який називає себе «суспільним» і фінансується за рахунок громадян України, насправді служить інтересам влади».

ПАТ «НСТУ» у відповідь завив, що заява «Опозиційної платформи – за життя» про те, що Національна суспільна телерадіокомпанія України нібито здійснює цензуру політичної реклами кандидата на пост Президента України Юрія Бойка, маніпулятивна та недостовірна. «Це твердження не відповідає дійсності та є абсолютно неправдивим», – зазначають на офіційному сайті НСТУ.
Зокрема повідомлено, що НСТУ не відмовила кандидату у розміщенні реклами, проте звернула увагу на порушення законодавства у наданих рекламних роликах і просила усунути такі порушення для подальшої можливості розміщення реклами в ефірі. Після перегляду наданих відеоматеріалів, юристами НСТУ було надано ряд зауважень, які й частково були враховані.
«Так, у кількох рекламних роликах поряд з прапорцями політичної сили фігурує прапор України, а відповідно до ст. 8 Закону України “Про рекламу” використання державної символіки у рекламі заборонено. Ще один ролик наводить маніпулятивну інформацію про те, що Президент України розбагатів у десятки разів. Інформація про збільшення доходів у десятки разів може розцінюватись як розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України, що прямо заборонено ч. 5. ст. 64 Закону України “Про вибори Президента України”», – йдеться у відповіді НСТУ на заяву «Опозиційної платформи – за життя».
Крім того, юристи ПАТ «НСТУ» в електронному листуванні із «Опозиційною платформою – за життя» поцікавились наявністю дозволів від усіх фізичних осіб, зображення яких використано у рекламних роликах, адже необхідні дозволи не були надані до НСТУ разом зі згаданими роликами. Цивільний кодекс України прямо вимагає наявність таких дозволів.
Суспільне повідомило запитувачів, що у випадку усунення всіх порушень — ролики кандидата на пост Президента України Юрія Бойка будуть розміщені в ефірі на загальних засадах як політична реклама.
«Нагадуємо, що одним із головних обов’язків телеорганізації, зокрема згідно зі ст. 59 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, є поширення об’єктивної інформації та виконання правил рекламної діяльності і спонсорства. Порядок та умови розміщення політичної реклами для будь-якого кандидата на пост Президента України в ефірі телеканалів ПАТ “НСТУ” однакові, як цього вимагає закон. Розміщення здійснюється на рівних умовах, прозоро. Із представниками кожного штабу завжди відбувається комунікація для вирішення спірних питань та усунення виявлених порушень у рекламних роликах для подальшого розміщення їх в ефірі Суспільного. Це нормальний робочий діалог, що не може визнаватись цензурою», – заявляють на Суспільному.
НСТУ розцінює заяву «Опозиційної платформи – за життя» як створення штучного інформаційного приводу з метою дискредитації Суспільного і вимагає спростувати недостовірну інформацію, розміщену на офіційному сайті політичної партії.

Фото: uk.wikipedia.org

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *