«Головна особливість передвиборчої кампанії-2019 в медіа – маніпуляції з рейтингами кандидатів» – Наталія Лигачова

Найнебезпечнішими з порушень стандартів, зафіксованих моніторингами «Детектора медіа», є маніпуляції з рейтингами. Про це розповіла Наталія Лигачова, шеф-редакторка порталу «Детектор медіа», голова ГО «Детектор медіа» на прес-конференції «Основні медійні тренди першої передвиборчої кампанії-2019. Попередній аналіз».

За словами Наталії Лигачової, такі маніпуляції бувають чотирьох типів: коли виривають дані з контексту, ігнорують результати поважних соціологічних компаній і, навпаки, оприлюднюють дані сумнівних компаній-одноденок, а також коли хибно трактують результати опитування, наприклад, ігноруючи значення похибки. Також майже ніхто зі ЗМІ не оприлюднюють замовників соціологічних досліджень, хоча цього вимагає від медіа закон.

Загалом, зауважує Наталія Лигачова, цьогорічна кампанія демонструє багато цікавих трендів, деякі з яких не спостерігались в попередніх кампаніях.

«Новими є такі технології ведення кампанії, коли кандидат Володимир Зеленський, який зараз очолює рейтинги за даними поважних соціологічних компаній, практично всю агітацію веде через соцмережі і розважальний контент. Це виклик для всього законодавства в тому числі, і багато спостерігачів зараз не знають, чи можливо на це впливати і  яким чином. Зеленський  він не присутній на ток-шоу, про нього практично не згадують в новинах, за винятком каналу 1+1», – відзначає Лигачова.

Наталія Лигачова, шеф-редакторка порталу «Детектор медіа»,
голова ГО «Детектор медіа»

Загальна картина моніторингів демонструє відсутність централізованої державної цензури, але водночас усюди дуже помітними є обмеження, які власники та їх політичні союзники встановлюють для новин та ток-шоу. «Причому на різних каналах такі обмеження різні, тому в масштабах країни це виглядає як плюралізм, але якщо ви є глядачем одного каналу, то завжди будете бачити спотворену картину світу», – додає Лигачова.

При цьому діячка каже, що для деяких каналів (ICTV, Інтер) характерні «піар-дайджести», які поширюють некритичне сприйняття кандидатів, і виборець бачить лише популізм, а не виважену інформацію, яка дає змогу ухвалити вірне рішення.  Відсутність критичної інформації помітна і під час ток-шоу,  віп-гості  якихотримують «теплу ванну» зі зручним оточенням та негострими питаннями, які дають змогу показати себе у найвигіднішому світлі.  Ток-шоу, яких дуже багато на різних каналах, на даний момент не є форматом якісних дебатів між кандидатами. Суспільний мовник же, на фоні цього, практично відсторонився від висвітлення передвиборчих перегонів в новинах

Водночас деякі українські медіа говорять не лише про українські реалії, але і просувають меседжі російської пропаганди. За словами пані Лигачової, майже синхронно такі меседжі лунають з каналів «112» та NewsOne, рідше – «Інтера». Не втрачають інтересу до українських новин та виборів і російські медіа, головним меседжем яких зараз є то, що волевиявлення українців буде, мовляв, сфальсифікованим.

За словами Галини Петренко, директорки ГО «Детектор медіа», протягом середньостатистичного тижня в 14 з 21 випусків трьох провідних політичних ток-шок Росії («Время покажет» на Першому каналі, «Вечір з Володимиром Соловйовим» і програмі Дмитра Кисельова на каналі Росія 1) будуть говорити про Україну – дуже багато, скоординовано і в негативному контексті.

Галина Петренко, директорка ГО «Детектор медіа»

«Зрозуміти масштаб російської пропаганди можна, лише дивлячись російські ток-шоу підряд день за днем. Ми робимо такі моніторинги щотижня. Інтенсивність їх продукування вражає. До прикладу, «Время покажет» виходить 5 разів на тиждень, тричі на день – і це не повтори! Дивуюсь, де між цим російське телебачення ставить розважальний контент, чи ці ток-шоу і є основною розвагою для російського глядача?», – коментує Галина Петренко.

Моніторинг російської пропаганди показує деякі меседжі, які лунають найчастіше щодо України:

  • Україна знаходиться під зовнішнім управлінням Заходу;
  • Українські вибори-2019 будуть сфальсифіковані;
  • Українська влада готова вбивати опонентів;
  • В Україні систематично порушуються права громадян;
  • Влада нав’язує українську ідеологію;
  • Росія бажає Україні добра і терпить її агресивну політику.

«Чи впливає цей контент на вибір українських громадян? Так, російські ток-шоу – це переважно внутрішній продукт, але 5% українців на Сході  та Півдні постійно дивляться російське телебачення. Це півтора мільйони чоловік, і на їхній вибір це, можно припустити, вплине», – підсумовує Галина Петренко.

Детальнішій виклад тенденцій висвітлення президентської кампанії в інформаційних програмах всеукраїнських телеканалів дивіться тут.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *