На телеканалах ZIK, «1+1», «Еспресо» і «Наш» Нацрада зафіксувала значну кількість порушень при оприлюдненні соціологічних досліджень

На телеканалах ZIK, «Еспресо», «Максі ТВ» («Наш») та «1+1» було зафіксовано порушення виборчого законодавства при оприлюдненні результатів соціологічних опитувань, повідомляється на сайті Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

22 лютого  відбулося засідання робочої групи з нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства при Нацраді. Робоча група розглянула результати моніторингу засобів масової інформації, який провела Національна рада. Було зафіксовано значну кількість випадків неповної подачі інформації при оприлюдненні результатів соціологічних опитувань.

На телеканалі «ZIK» з 1-го до 12 лютого виявлено 17 фактів таких випадків, на телеканалі «Еспресо» з 8-го до 14 лютого – 10 фактів,  на телеканалі «Максі ТВ» ( із 1-го до 12 лютого – 30 фактів, на телеканалі «1+1» із 28 січня до 4 лютого – 1 факт.

Окрім того були розглянуті випадки незбалансованого висвітлення виборчої кампанії та поширення замовних матеріалів. На телеканалі «112 Україна» серія передач програми «Важливо» була присвячена одному кандидату у президенти – Юрію Бойку. Та не була позначена як політична реклама або передвиборча агітація.

15 лютого в ефірі телеканалу «1+1» було зафіксовано повтор розважальної передачі «Ліга сміху. Літній кубок», яку веде кандидат у президенти Володимир Зеленський. У передачі був епізод, в якому «Прозрачный гонщик» виніс пакет з написом «Голосуй за Зеленського» й передав його Зеленському.

«Оскільки Володимир Зеленський є зареєстрованим кандидатом на пост Президента України, висловлювання і використані зображення містять ознаки передвиборної агітації», пояснює робоча група.

Національна рада звернеться до згаданих телеканалів для отримання роз’яснень.

За попередніми напрацюваннями робочої групи Національна рада надіслала до каналів листи, в яких просила пояснити позицію щодо виявлених ознак порушень чинного законодавства та чекає на їхню реакцію

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *