Телеканали безкоштовно транслювали новорічні привітання Гройсмана та Парубія – «Чесно»

Новорічні привітання голови Верховної Ради Андрія Парубія та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана телеканали транслювали безкоштовно, хоча ефірний час має свою ціну, повідомляє Громадський рух «Чесно».

Привітання Володимира Гройсмана транслювали телеканали: «Еспресо», «новий канал», ТРК «Україна» та «СТБ». На запит «Чесно» у Секретаріаті Кабміну повідомили, що трансляція цього ролику не оплачувалася з бюджетних коштів.

Прес-секретар Гройсмана Василь Рябчук, який раніше працював головним редактором телеканалу «Еспресо», пояснив, що телеканали віддали хвилину ефірного часу для цього відео за згодою сторін. До цього прес-служба Гройсмана надсилала телеканалам листи з проханням розмістити привітання на добровільних засадах.

Ролик з привітанням Андрія Парубія транслювався на телеканалах «1+1», «Еспресо» та Прямому.

«Чесно» надіслав запити телеканалам щодо безкоштовного розміщення привітання Парубія, як і у випадках з Гройсманом. У прес-службі «1+1» підтвердили інформацію: «До нас надійшов відповідний лист із проханням. Ми часто отримуємо подібні звернення й розміщуємо їх, якщо маємо відповідний ресурс ефіру та якщо це не суперечить чинному законодавству».

Секунда ефіру від 17.00 до 20.00 на каналі «1+1» коштує 800 гривень. Журналісти руху «Чесно» припустили, що трансляція хвилинного ролика з привітанням Андрія Парубія могла коштувати близько 48 тисяч гривень.

Трансляція привітання президента Петра Порошенка, згідно з законом безкоштовна в ефірі суспільного телебачення, комерційні телеканали є незалежними у визначенні змісту програм, тож медіа самостійно ухвалюють рішення про транслювання виступу президента.

Повідомляється, що президентське вітання з Різдвом та отриманням томосу також транслювали в ефірах комерційних українських телеканалів тривалістю  понад 5 хвилин. Тож вартість трансляції, наприклад, на «СТБ» у вечірній прайм-тайм,  могла коштувати понад 300 тисяч гривень, пишуть у «Чесно».

Щорічно в держбюджеті закладають видатки на забезпечення діяльності президента та його адміністрації, зокрема у бюджеті на 2019 рік для цього передбачено 947 мільйонів гривень.

«До цієї суми входять і витрати на інформаційну підтримку. Тому цілком можливо, що транслювання новорічного привітання оплачується з цих коштів», – повідомляють у «Чесно».

Фото: скріншот

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *