Сформовано Незалежну експертну раду з питань виборів при Громадській раді Нацради

1 лютого Громадська рада при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення (регулятор телевізійної та радійної сфер) сформувала склад Незалежної експертної ради з питань діяльності ЗМІ під час виборів.

До складу Незалежної експертної ради увійшли 11 осіб:

• Олена Андрієнко, член Громадської ради, юрист рекламного холдингу Publicis Group, член галузевих асоціацій у сфері медіа;
• Ольга Большакова, керівник Центру адвокації та лобіюваня Незалежної асоціації телерадіомовників;
• Олександр Борисенко, радник заступника керівника апарату Верховної Ради на громадських засадах, у минулому топ-менеджер Національної телекомпанії України, телеканалів «Мегаспорт» і Xsport, рекомендований ГО «Медійна ініціатива за права людини»;
• Наталія Клітна, голова Асоціації правовласників та постачальників контенту;
• Олена Любченко, юристка телеканалу «Україна»;
• Любов Найдьонова, психолог, заступниця директора Інституту соціальної та політичної психології НАПНУ;
• Ірина Скрипка, заступниця гендиректора з юридичних питань сейлз-хаусу телевізійної реклами Ocean Media (продає рекламу на каналах групи StarLightMedia);
• Андрій Соломаха, юрист і фахівець з розвитку телеканалів, рекомендований громадською спілкою «Всеукраїнська асоціація мовлення громад»;
• Ірина Стройко, юристка телеканалу «1+1»;
• Олександр Чекмишев, керівник ВГО «Асоціація “Спільний простір”», рекомендований ГО «Фундація “Суспільність”»;
• Світлана Чуніхіна, психолог, рекомендована правлінням Асоціації політичних психологів України.

Координатором експертної ради стала Наталія Клітна, повідомляє прес-служба Нацради.
Відповідно до Положення про Незалежну експертну раду, її головним завданням буде сприяння дотриманню засобами масової інформації вимог законодавства про вибори та дотримання журналістської етики.

Загалом на членство в експертній раді було подано заяви від 15 кандидатів. Члени Громадської ради вирішили обмежити склад експертного органу 11 особами. Шляхом рейтингового голосування з 15 кандидатів обрали 11 членів.

Кандидатка до експертної ради, головна редакторка «Детектора медіа» Мар’яна Закусило, взяла самовідвід після голосування, хоч і набрала поряд з іншими кандидатами найбільшу кількість голосів. Вона пояснила, що була проти входження до цього експертної ради представників від індустрії. За її словами, в неї не було застережень щодо представників галузевих організацій, але вона не підтримувала участі юристів телерадіокомпаній і рекламних агенцій.

Голова регуляторного органу (Нацради) Юрій Артеменко і перша заступниця голови Ольга Герасим’юк висловили сподівання, що Незалежна експертна рада швидко реагуватиме і надаватиме фахові висновки щодо порушень передвиборної агітації та інших процесів висвітлення виборчих кампаній.
Вони запросили представників експертної ради брати участь у засіданнях робочої групи Національної ради, що здійснює нагляд за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства. Чергова робоча група збереться 8 лютого 2019 року об 11:00.

Фото: прес-служба Нацради

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *