Спостерігачі з 10 країн за виборами в Україні порекомендували забезпечити повне фінансування Суспільного

Спостерігачі з 10 країн за виборами в Україні порекомендували забезпечити повне фінансування Суспільного

18:10,
22 Липня 2019
3592

Спостерігачі з 10 країн за виборами в Україні порекомендували забезпечити повне фінансування Суспільного

18:10,
22 Липня 2019
3592
Спостерігачі з 10 країн за виборами в Україні порекомендували забезпечити повне фінансування Суспільного
Спостерігачі з 10 країн за виборами в Україні порекомендували забезпечити повне фінансування Суспільного
Делегація Національного Демократичного Інституту (НДІ), до складу якої входили спостерігачі з 10 країн, оприлюднили попередню заяву з рекомендаціями зі спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні 21 липня 2019 року.

Спостерігачі рекомендують забезпечити повне фінансування Суспільного мовлення та адвокатувати, щоб компанії соціальних медіа докладали більше зусиль задля обмеження негативного впливу дезінформації.

«У дусі міжнародної співпраці делегація запропонувала низку рекомендацій задля покращень, що можуть бути впроваджені перед наступними виборами, зокрема:

  • Доопрацювати Виборчий кодекс, ухвалений перед позачерговими виборами народних депутатів України;
  • Підтвердити гендерні квоти та забезпечити механізм їх реалізації до ухваленого Виборчого кодексу;
  • Полегшити голосування для ВПО, інших внутрішніх мігрантів та громадян, зареєстрованих на непідконтрольних територіях;
  • Переглянути законодавство, що регулює фінансування виборчих кампаній;
  • Забезпечити повне фінансування Суспільного мовника;
  • Адвокатувати, щоб компанії соціальних медіа докладали більше зусиль задля обмеження негативного впливу дезінформації», –  йдеться у заяві.

Делегацію очолили: колишній прем’єр-міністр Ірландії і посол Європейського Союзу в США Джон Братон, голова Центру зовнішньої політики та колишня директорка Бюро демократичних інституцій та прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ/БДІПЛ) Одрі Гловер, колишня губернаторка штату Нью Джерсі та голова Агентства з охорони навколишнього середовища США Крістін Тодд Вітмен, директорка програми регіону Євразії Національного Демократичного Інституту Лора Джуетт.

«Після проведення п’яти загальнонаціональних виборів з часу Революції Гідності у 2014 році Україна продемонструвала технічну спроможність та політичну волю щодо ефективного управління адмініструванням виборів, виборчими кампаніями і процедурами у день голосування. Ще більш невідкладні виклики пов'язані з факторами, з якими складно впоратися навіть більш усталеним демократіям, зокрема, це роль медіа, реформи фінансування виборчих кампаній, досягнення гендерної рівності, залучення маргіналізованих груп та реалізації виборчих прав всіх громадян», – зазначила Одрі Гловер.

НДІ є некомерційною, неурядовою організацією, яка працює задля посилення демократичних інститутів у всьому світі шляхом залучення громадянського суспільства, сприяючи відкритості та підзвітності влади. НДІ організовував міжнародні місії зі спостереження чи оцінювання в понад 65 країнах на більш ніж 135 виборах. З моменту початку роботи НДІ в Україні в 1992 року було проведено 12 місій з оцінювання. Місія зі спостереження НДІ проводить свою діяльність на принципах позапартійності та професіоналізму і відповідно до українського законодавства та Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами. Робота цієї місії стала можливою завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Нагадаємо, що Національна суспільна телерадіокомпанія України на 2019 рік недофінансована майже на половину. Народні депутати України прийняли Закон України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», де на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України виділили 1 млрд. 5 млн. 100 гривень замість 1 млрд. 816 млн, як передбачено законом «Про суспільне телебачення і радіомовлення України».

Аналогічна ситуація з недофінансуванням була і в 2018 році. У зв’язку з цим, у вересні 2018 року правління НСТУ на черговому засіданні прийняло план антикризових заходів, який у компанії втілювали з 1 жовтня. Правління НСТУ було вимушене вдатись до антикризових заходів, оскільки дефіцит критично необхідних коштів до кінця 2018 року складав 220 млн.грн. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду