Найбільше замовних матеріалів на телебаченні виходить про «Опозиційну платформу – За життя» та «Опозиційний блок» – Наталія Лигачова

Найбільше замовних матеріалів на телебаченні виходить про «Опозиційну платформу – За життя» та «Опозиційний блок» – Наталія Лигачова

17 Липня 2019
2607
17 Липня 2019
13:51

Найбільше замовних матеріалів на телебаченні виходить про «Опозиційну платформу – За життя» та «Опозиційний блок» – Наталія Лигачова

2607
Чорного піару на телебаченні стало трохи менше під час парламентської кампанії, порівняно з президентською, і він сконцентрований переважно на телеканалах, контрольованих Віктором Медведчуком.
Найбільше замовних матеріалів на телебаченні виходить про «Опозиційну платформу – За життя» та «Опозиційний блок» – Наталія Лигачова
Найбільше замовних матеріалів на телебаченні виходить про «Опозиційну платформу – За життя» та «Опозиційний блок» – Наталія Лигачова

Про це сказала голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова 17 липня на прес-конференції «Фейки. Цензура. Соціальна джинса. Особливості парламентської кампанії-2019», презентуючи окреслені «Детектором медіа» тенденції в українському телевізійному просторі під час парламентської виборчої кампанії 2019 року.

«Весь чорний піар сконцентрований на телеканалах, контрольованих Медведчуком («112 Україна», NewsOne і ZIK, що належать соратнику Віктора Медведчука Тарасу Козаку. – ДМ). І якщо під час президентської кампанії вони дуже рівно висвітлювали Зеленського, іноді навіть позитивно, то під час цієї кампанії критика на адресу Володимира Зеленського та «Слуги народу» на телеканалах підсилилась», – зауважила Наталія Лигачова.

За її словами, представники партії «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ) в телеефірах «закидають президенту невиконання обіцянок припинити стріляти та продовження зовнішньополітичного та гуманітарного курсу Порошенка. Водночас вони вимагають призначення Бойка прем’єром, тобто просувають свої інтереси».

Вона додала, що чорний піар щодо Зеленського та його політсили був зафіксований і на Прямому каналі.

Найбільшу кількість матеріалів з ознаками замовності «Детектор медіа» фіксує від ОПЗЖ та «Опозиційного блоку», повідомила пані Лигачова. «При цьому, піар від ОПЗЖ майже весь сконцентрований на телеканалах, контрольованих Медведчуком. А для інших телеканалів ОПЗЖ – парія. Тобто про ОПЗЖ інші телеканали майже не згадують і на ток-шоу не запрошують, – розповіла голова ГО «Детектор медіа». – Мені важко сказати, що це цензура. З одного боку, це дисбаланс, коли одній з політ сил, яка може бути другою за результатами парламентських виборів, багато телеканалів не надають ефіру. З іншого боку, ми розуміємо, що це за партія, яке там фінансування…».

За даними моніторингів «Детектора медіа», партію ОПЗЖ також просуває телеканал «Інтер». Наприклад, «Інтер» і телеканали холдингу Тараса Козака («112 Україна», NewsOne і ZIK) тиждень щодня говорили про участь Віктора Медведчука і Оксани Марченко в італійському кінофестивалі, де було представлено у позаконкурсній програмі фільм Олівера Стоуна «Нерозказана історія України» за участю Віктора Медведчука та Володимира Путіна.

Найбільш драматична конфліктна лінія в телепросторі, яку фіксують моніторинги «Детектора медіа», — це боротьба між ОПЗЖ та «Опозиційним блоком». «Тут є чорний піар, фальшиві рейтинги, звинувачення у зв’язках з владою та перетягування окремих осередків у регіонах», — зазначила пані Лигачова.

Інші телеканали, за словами голови ГО «Детектор медіа», дають досить збалансовану інформацію під час парламентської кампанії, у ток-шоу беруть участь представники майже всіх лідерів перегонів. «Але все це піар. Тобто плюралізм піару, а не плюралізм інформації, — наголосила пані Лигачова. — На таких телеканалах, як СТБ, ICTV, «Україна», регулярно щодня виходять дайджести виборів, піарні матеріали. Найбільше через це потерпають ті політичні сили, які, за їхніми словами, принципово відмовилися від джинси – наприклад, «Голос». У мене була дискусія з Яриною Ключковською. Бо ми помічаємо матеріали з ознаками замовності про «Голос». Вони кажуть, що не платять гроші, і я їм вірю. Але це означає, що телеканали настільки розбещені можливістю висвітлювати таким чином вибори, що навіть тих, хто не джинсує, вмикають в цю ж обойму, роблять такі самі піарні матеріали і цим забезпечують баланс».

«Я сподіваюся, що в новому парламенті буде політична воля й самим партіям та політсилам задуматися над тим, що навіть коли вони не хочуть джинсувати, телеканали їх вставляють у такий контекст, що здається, що вони джин сують», — резюмувала голова ГО «Детектор медіа».

Усі тенденції в українському телевізійному просторі під час парламентської виборчої кампанії 2019 року читайте тут.

Фото: Валентина Балабанова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2607
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду