«Напишу листа президенту!». Як кандидати-мажоритарники на Центральному каналі дебатують

«Напишу листа президенту!». Як кандидати-мажоритарники на Центральному каналі дебатують

15:10,
9 Липня 2019
10967

«Напишу листа президенту!». Як кандидати-мажоритарники на Центральному каналі дебатують

15:10,
9 Липня 2019
10967
«Напишу листа президенту!». Як кандидати-мажоритарники на Центральному каналі дебатують
«Напишу листа президенту!». Як кандидати-мажоритарники на Центральному каналі дебатують
Підготуватися до теледебатів переглядом попередніх випусків у кандидатів не вийде: жодне із запитань від Комітету виборців України за чотири випуски не повторилося.

2 липня на Центральному каналі (ЦК), київській регіональній філії Суспільного, стартувала щоденна програма «Виборчий округ. Співбесіда». Ведучі Лариса Богданова й Тетяна Кулик, які виходять в ефір через день, запрошують до студії кандидатів у народні депутати в дев’яти мажоритарних округах Київщини. Гості відповідають на запитання журналістів, представляючи свої виборчі програми, а також мають нагоду поставити запитання одне одному.

Формат «Виборчого округу. Співбесіди» найбільше наближений до класичних дебатів. Кожний випуск ділиться на чітко регламентовані три блоки. Перший – самопрезентація кандидата, у якій вони відповідають на запитання ведучих щодо своєї виборчої програми. У другому ведучі озвучують запитання до кандидатів від Комітету виборців України. А в третьому, під назвою «Виклики регіону», кандидати озвучують проблеми округу та ставлять запитання або обраному візаві, або ж усім присутнім.

Дотепер гостями «Виборчого округу» побували кандидати в чотирьох округах – №90, 91, 92 та 93.

Нема, гадаю, потреби нагадувати – мажоритарні виборчі округи на Київщині, мабуть, найпроблемніші в Україні. Адже йдеться про боротьбу за виборця, який водночас звик почуватися майже столичним мешканцем з усіма забаганками столичного регіону, але при цьому живе місцевими проблемами. Останніх, як виявилося під час перегляду програми, на Київщині хоч греблю гати.

Максимальна кількість учасників програми на ЦК, яку може вмістити студія, – шестеро. Але це не означає обмеження кількості кандидатів, адже ведучі неодноразово наголошували, що готові поспілкуватися з усіма без винятку кандидатами, навіть коли їх в окрузі більше двадцяти, по черзі, присвятивши конкретному округу не один випуск програми.

Але, здається, четверо, п'ятеро чи шестеро кандидатів-мажоритарників на один випуск, яких ми бачили впродовж минулого тижня в студії ЦК, – це максимум сміливців, готових публічно представити свою передвиборну програму виборцям Київщини. Та ще й уклавшись при цьому в жорсткий таймінг, адже ведучі, дивлячись на таймер, намагалися припиняти спроби кандидатів вийти за часові рамки блоків. Хоча подеколи це вдавалося зробити не одразу, бо сам таймер не завжди з'являвся на екрані.

Періодично Лариса Богданова й Тетяна Кулик (остання частіше) плуталися в запитаннях і прізвищах гостей, а часом навіть припускалися фактологічних помилок. Приміром, Тетяна Кулик в одному з випусків, звертаючись до кандидата, сказала, що народ нині протестує під Верховною Радою, яка має намір скасувати закон про очищення влади (він же – закон про люстрацію). Насправді ж це питання розглядає Конституційний Суд, тож акція громадян проти скасування закону про люстрацію відбувалася саме під його стінами.

Тим часом деякі кандидати теж «тішили» або ж цілковитим нерозумінням функціоналу депутата Верховної Ради України, плутаючи його з обов'язками місцевих рад, або ж диким інфантилізмом.

Приміром, коли в Юрія Бута, кандидата в мажоритарному окрузі № 90 (а це досить велике місто Біла Церква), поцікавилися, як він у разі свого обрання до ВРУ вирішить проблему з межами міста та району, той простодушно відповів, мовляв, у Верховної Ради є якісь «ричаги», якими можна це питання вирішити.

Інший кандидат у цьому ж окрузі, Володимир Гайдамачук, заявив, що Біла Церква має шанси стати адміністративним центром Київщини. На запитання, як він планує цього досягти, відповів по-дитячому: «Напишу листа президенту!».

Але принаймні ці кандидати були бодай безпосередніми в своїх виступах. Адже деякі з гостей програми «Виборчий округ. Співбесіда» не відповідали на прямі запитання ведучих щодо конкретних проблем регіону, цитуючи інструкції штабів тих політсил, від яких вони висуваються. Цим грішили висуванці «Слуги народу» Анна Скороход та ВО «Батьківщина» Олексій Муравський в одномандатному виборчому окрузі № 93 (Переяслав, Ржищів, Миронівка та прилеглі села).

Вочевидь, таке скидання відповідальності кандидатів на партійні штаби – результат не так партійної дисципліни чи недосвідченості, як бажання «пропетляти» між незручними запитаннями ведучих ефіру, прикрившись популярними політичними брендами.

Задля справедливості мушу зазначити, що кандидат від «Слуги народу» в мажоритарному окрузі № 92 Валерій Колюх у випуску від 4 липня на запитання Лариси Богданової, чи підтримує він виборність обласних та районних адміністрацій, сказав, що адміністрації треба взагалі скасувати, натомість запровадивши інститут префектів. Додавши до своїх обіцянок ще й запровадження так званого економічного паспорту українця, який дозволить кожному українцеві отримувати дивіденди від українських надр, на кшталт ОАЕ.

На відміну від новачків, які щойно спробували свої сили в прямому ефірі київської філії Суспільного, перевірені кадри в особах чинних народних депутатів Юлія Мамчура (БПП) чи Хвичі Мепарішвілі («Народний фронт») показали, що досвід народного депутата не проциндриш. Обидва чудово знають проблеми округів, у яких балотуються, зокрема й екологічну (забруднення навколишнього середовища випарами етанолу з місцевого цукрозаводу в Узині) та економічну (несплату орендарями паїв), пропонуючи шляхи їх подолання через лобіювання потрібних законів.

Щоправда, до цих депутатів є одне запитання: чому вони за п’ять років роботи у Верховній Раді не зробили того, що задекларували як мету своєї роботи на наступну каденцію. Обидва пояснили, що до Верховної Ради восьмого скликання потрапили за списками БПП та «Народного фронту» й через те не переймалися місцевими проблемами. Але тепер, коли вони балотуються в мажоритарних округах, обіцяють зробити все для своїх виборців.

Якщо інші кандидати-мажоритарники, які готові представляти свої програми в прямому ефірі регіональної філії Суспільного, вважають, що можуть підготуватися до теледебатів, переглянувши попередні випуски й занотувавши собі запитання ведучих, вони глибоко помиляються. Жодне запитання зі списку, підготовленого Комітетом виборців України, впродовж чотирьох випусків минулого тижня не повторилося.

Серед запитань були досить несподівані, як-от: чи можна розцінювати державну субвенцію як корупцію; чи підтримуєте ви легалізацію марихуани; чи є жінки туристичним брендом України; чи була Надія Савченко помилкою «Батьківщини».

Досить очікуваним було запитання про те, як ставляться учасники «Виборчого округу. Співбесіди» до відкриття ринку землі. Воно пролунало у випуску від 4 липня, коли в прямому ефірі дебатували кандидати в мажоритарному округу №92 (Білоцерківський район). Кандидат, якому воно адресувалося, відповів цілком у дусі Олега Ляшка. Мовляв, якщо дозволити продаж української землі, «приїде джип з Ахметовим і скупить усі села». Нічого дивного в такій відповіді нема, адже Вадим Харута, який брав участь у випуску від 4 липня, балотується від Радикальної партії Олега Ляшка, відомої своїм категоричним неприйняттям вільного ринку землі в Україні.

Попри всі свої вади, програма «Виборчий округ. Співбесіда» на Центральному каналі таки допомагає виборцеві розібратися, хто з кандидатів на мажоритарних округах Київщини вартий їхніх голосів. Незважаючи навіть на мінімальне представництво кандидатів у прямому ефірі. Адже кандидати, які наважилися на дискусію в прямому ефірі, увагу виборців до себе вже точно привернули.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду