Фракція «Народний фронт» оголосила про вихід із коаліції, протягом 30 днів розпуск Верховної Ради неможливий

Фракція «Народний фронт» оголосила про вихід із коаліції, протягом 30 днів розпуск Верховної Ради неможливий

17 Травня 2019
2448
17 Травня 2019
11:51

Фракція «Народний фронт» оголосила про вихід із коаліції, протягом 30 днів розпуск Верховної Ради неможливий

2448
Фракція «Народний фронт» 17 травня вийшла із парламентської коаліції «Європейська Україна». Нову коаліцію мають сформувати протягом 30 днів, на цей час розпуск Верховної Ради неможливий.
Фракція «Народний фронт» оголосила про вихід із коаліції, протягом 30 днів розпуск Верховної Ради неможливий
Фракція «Народний фронт» оголосила про вихід із коаліції, протягом 30 днів розпуск Верховної Ради неможливий

Лідер фракції Максим Бурбак 17 травня з трибуни парламенту закликав фракції державницької ідеології негайно розпочати консультації щодо підготовки нової коаліційної угоди, з новим планом дій, передає «Українська правда».

«Відповідно до Конституції, у парламенті формується нова коаліція, тому парламент працює до чергових виборів, 27 жовтня 2019 року. Уряд і прем'єр-міністр працюють до обрання нового скликання Верховної Ради», – наголосив він.

За його словами, відповідну заяву вже передали спікеру парламенту Андрію Парубію.

Пан Парубій, своєю чергою, заявив, що це «сумна новина».

«Повідомляю, що від сьогодні парламентська коаліція "Європейська Україна" у парламенті 8 скликання припинила свою діяльність. Відповідно до положень частини сьомої, статті 83 Конституції України протягом одного місяця від сьогодні, з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді має бути сформована нова коаліція», – сказав він.

Крім того, Максим Бурбак додав, що за 30 днів парламент разом з президентом мають внести зміни до Конституції щодо скорочення кількості депутатів Верховної Ради, одночасне зняття імунітету з президента, депутатів та суддів, чіткого розподілу відповідальності між гілками влади, ліквідації державних обладміністрацій, завершення процесу децентралізації, ухвалення нового закону про народне волевиявлення закону, про референдум всіх рівнів, запровадження інституту імпічменту та інші.

Зазначимо, що після виходу «Народного фронту» з коаліції розпуск Ради неможливий упродовж 30 днів, адже в статті 83 Конституції йдеться, що коаліція формується протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України. А в статті 90 Конституції йдеться про те, що президент може достроково припинити повноваження Ради, якщо протягом одного місяця не буде сформована коаліція. Водночас у цій статті зазначається, що глава держави не зможе розпустити парламент у «останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України або Президента України».

Співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ та директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко раніше розповів, що в рамках 30 днів, під час яких формуватиметься коаліція, розпуск Верховної Ради буде неможливий.

«У рамках 30 днів розпуск Верховної Ради буде не можливий. Інакше є вірогідність, що суд <…> може несподівано ухвалити рішення і зафіксувати, що коаліції вже не існує більше ніж 30 днів, щоб дати обґрунтування для розпуску», – написав він у блозі для «Української правди».

Нагадаємо, інавгурація новообраного президента Володимира Зеленського відбудеться 20 травня. Рішення прийняли депутати Верховної Ради 16 травня.

25 квітня Володимир Зеленський заявив, що Центральна виборча комісія затягує офіційне оголошення результатів голосування, щоб у новообраного голови держави, як він вважає, не було можливості розпустити парламент.

Конституція України забороняє розпускати Верховну Раду в останні 6 місяців її повноважень. Якщо рахувати від дати набуття повноважень парламенту 8 скликання, 27 листопада 2014 року, то останній термін для розпуску ВР – 27 травня.

Фото: «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2448
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду