«Виборча рада.UA» запрошує кандидати на пост президента на окремі публічні дебати

Громадське об’єднання «Виборча рада.UA» запрошує кандидатів на пост президента України на окремі публічні дебати. Про це сказав представник громадського об’єднання  «Виборча рада.UA», голова Наглядової ради Національного екзит-полу’2019 Євген Бистрицький на «круглому-столі» «Дебати кандидатів у президенти: чи потрібні виборцям і про що?».

«Якщо кандидати хотіли б між собою провести дебати на стадіоні або пропагандистські агітаційні ток-шоу – ніхто їм не заважає. Головне, щоб вони заплатили гроші зі своїх виборчих фондів. Закон є, йому треба слідувати», – зауважив Євген Бистрицький.

Він оголосив основні запитання до кандидатів, яку сформували представники «Виборча рада.UA»: «Ми рік працювали над тим, щоб якимось чином структурувати свідомі або раціональні вибори громадян».

Блок 1 Стратегія безпеки та оборони політики

Зокрема, плани з відновлення територіальної цілісності України, плани зміцнення обороноздатності Україні, реформування СБУ та «Укроборонпрому».

Блок 2 Стратегія зовнішньої політики України

Як майбутній президент буде її реалізувати? Особливо плани щодо пришвидшення вступу до Європейського союзу, членство в НАТО та відносини з Росією.

Блок 3 Шляхи економічного розвитку

Роль президента у викоріненні економічних та інституційних передмов корупції. Механізми деолігархізації, демонополізації. Ставлення до реформ: земельної, пенсійної, трудове законодавство.

Блок 4 Місце й роль президента у конституційній моделі влади та здійснення ним своїх повноважень

Зокрема, чи буде президент ініціювати зміни до конституції щодо розподілу повноважень між президентом, парламентом, урядом? Які бачення реформи судової влади? Як будуть обиратися кандидати на посади суддів, голів місцевих державних адміністрацій?

Кандидатури на посади: керівник апарату президента, секретар РНБО, голова СБУ, голова НБУ, генеральний прокурор, міністр закордонних справ, міністр оборони?

Блок 5 Роль президента у зміцненні національної консолідації України

Бачення побудови публічної комунікації з громадянським суспільством. Проведення мовної політики. Які законодавчі ініціативи стосовно забезпечення прав національних меншин будуть запропоновані, зокрема щодо внесення та ухвалення нового закону про національні меншини, закону про корінні народи? Як підтримати громадян України, які зараз проживають на окупованих територіях?

«Виборча рада України пропонує зробити з нею окремі публічні дебати. Це буде корисно. Як більш раціонально зрозуміти їх можливості, компетенції на посаді президента.

Зараз ми бачимо, з одного боку, віртуальну можливість, яка буде наповнюватися, я вірю, хорошими постатями. З іншого боку, ми б хотіли бачити відповіді на критичні питання до діючої влади», заявив Євген Бистрицький.

Нагадаємо, перед першим туром президентських виборів «Виборча Рада UA» сформувала та оприлюднила «головні питання» до кандидатів у президенти та закликала усіх політиків, громадських діячів, науковців, експертів, журналістів та виборців загалом зосередитися на відповідях.

Фото: скріншот

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *