Дискусії про дебати можуть бути сприйняті як передвиборна агітація, яка зараз заборонена – ЦВК

Центральна виборча комісія звертає увагу, що агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування. Станом на 4 квітня ЦВК не встановила остаточних результатів голосування у першому турі виборів.

Про це повідомляє прес-служба ЦВК.

«До встановлення Центральною виборчою комісією результатів голосування у день виборів Президента України 31 березня 2019 року проведення передвиборної агітації у будь-яких її формах є грубим порушенням вимог Закону. Дискусії між субʼєктами виборчого процесу щодо місця та умов проведення теледебатів можуть бути сприйняті як передвиборна агітація. Центральна виборча комісія закликає всіх суб’єктів виборчого процесу, телерадіокомпанії, громадські організації та експертів на даному етапі не маніпулювати суспільною думкою щодо проведення теледебатів», – йдеться в повідомленні.

У ЦВК нагадали, що за законом теледебати за рахунок бюджетних коштів проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин. Місцем проведення є студія Національної суспільної телерадіокомпанії України.

«Разом з тим, кандидати на пост Президента України мають право проведення передвиборної агітації в інших її формах. Але такий вид агітації проводиться виключно за рахунок коштів виборчого фонду кандидата. Також частини шоста – дванадцята статті 62 Закону регламентує право телеорганізаціям організовувати теледебати між кандидатами на пост Президента України як цикл передач. Телерадіоорганізація може створити лише один цикл таких передач під час виборчого процесу. Такий цикл передач може транслюватися виключно в прямому ефірі», – зазначили в комісії.

У ЦВК додали, що такі теледебати можуть проводитися за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів на пост президента України у строки, передбачені законом для проведення передвиборної агітації, у проміжку між 19 та 22 годинами. При цьому ЗМІ, який надав ефірний час кандидату на пост президента України, не може відмовити у наданні ефірного часу на тих же умовах іншому кандидату.

Нагадаємо, 3 квітня у Facebook було опубліковане відеозвернення Володимира Зеленського до Петра Порошенка з викликом провести дебати на стадіоні у Києві за присутності «усіх телеканалів та усіх журналістів». Кандидат також закликав провести медичну експертизу на предмет вживання алкогольних і наркотичних речовин.

4 квітня вночі на сторінці у Facebook Петра Порошенка з’явилося відеозвернення з відповіддю на заклик Володимира Зеленського про дебати на «Олімпійському» – він погодився.

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *