Антиреклама проти Гриценка, фанклуб Тимошенко, оплата рублями – Facebook розкрив замовників реклами

Соціальна мережа Facebook розкрила інформацію про фінансування реклами виборчої кампанії кандидатів на пост президента України. Кампанія проти Анатолія Гриценка, фанклуб Юлії Тимошенко, антиреклама Петра Порошенка.

Через оприлюднення даних Facebook про фінансування реклами кандидатів на пост президента, зокрема стало відомо про кампанію проти кандидата на пост президента Анатолія Гриценка.

«Facebook розкрив інформацію про брудну кампанію проти мене, на сотні тисяч доларів. Лише в Facebook і це лише мала частина. Якщо скласти все і всюди – YouTube, Viber, центральні й регіональні канали, центральні й регіональні газети, листівки і плакати в метро, рекламу в супермаркетах», – написав у себе на своїй Facebook-сторінці Анатолій Гриценко.

А громадський рух «Чесно» знайшов інформацію й про інших кандидатів на пост президента.

«Напевно, коли у штабах політиків запускали кампанії на десятки тисяч доларів (у тому числі, щоб очорнити конкурентів), не очікували, що Facebook візьме і прямо перед виборами почне відкривати ці дані!», – пише «Чесно».

Наприклад, лише один допис від сторінки «Я за Тимошенко – фанклуб» прорекламували на суму між 10-15 тисяч доларів. «Це поки що найдорожчий пост, який нам вдалося знайти», – пишуть на Facebook-сторінці активісти «Чесно».

На офіційній сторінці Тимошенко також багато рекламують, бюджети від 1-ї до 5 тисяч доларів.

На антирекламу також йдуть кошти. Найдорожчий допис на сторінці Олександра Вілкула присвячений критиці Петра Порошенка. За нього заплатили від 500 до 999 доларів. Всі інші дописи на його сторінці дешевші.

У Юрія Дерев’янка також значні обсяги реклами. Частина дописів коштувала кандидату також від 1-ї до 5 тисяч доларів. Аналогічні за вартістю дописи є і від сторінки «Порошенко2019».

Інна Богословська (або хтось від її імені) платить за рекламу в російських рублях

У частині випадків Facebook вже почав оприлюднювати інформацію про те хто платить за рекламу. У випадку з офіційною сторінкою Тимошенко рекламу оплачує ТОВ «Сучасні рекламні рішення». «Частина сторінок політиків і про політику (за чи проти кандидатів) все ще в тіні. Але, схоже, Facebook розкриє і їхні бюджети!», – пише «Чесно».

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *