КВУ зробив фактчекінг заяв представників команди кандидата на пост президента Володимира Зеленського

Експерти проекту «Дослівно» Комітету виборців України проаналізували низку публічних виступів представників команди кандидата у президенти Володимира Зеленського.

Перевірено на достовірність виступи речника штабу Дмитра Разумкова, члена штабу Руслана Стефанчука та радниці Зеленського з правових питань Ірини Венедиктової, а також передвиборчої програми кандидата у президенти. З дев’яти проаналізованих тверджень три були правдивими, шість – не відповідають дійсності чи мають маніпулятивний характер.

1. У вас у «Мінську», що написано першим пунктом? Там першим пунктом, чи не припинення вогню? Дмитро Разумков, спікер штабу Володимира Зеленського, 29 березня 2019 року, телеканал Zik, програма «Народ проти».

Правда. У Мінському протоколі та Комплексі заходів щодо його виконання першими пунктами прописано припинення вогню в окремих районах Донецької та Луганської областей України.

2. Це може бути чи такий формат (у студії «Суспільного» – ред.), чи такий формат (на НСК «Олімпійський» – ред.). По-перше, немає місця проведення. Наші колеги часто говорять «це має бути у студії». У законі цього немає. Є у законі, хто має бути організатором цієї події і хто платить. Колеги посилаються на постанову ЦВК, але постанова ЦВК все ж трохи нижче законодавчої сили, аніж закон. Дмитро Разумков, спікер штабу Володимира Зеленського,  5 квітня, 2019 року, радіо «НВ».

Маніпуляція. Обов’язковість теледебатів перед 2 туром виборів передбачено Законом «Про вибори Президента України». Закон справді не встановлює місце проведення теледебатів, однак місце встановлено Постановою ЦВК № 472 від 5 травня 2014 року. Відповідно до Постанови кандидати, які беруть участь у теледебатах, не пізніш як за 30 хвилин до початку ефіру прибувають до Національної суспільної телерадіокомпанії України за адресою: вул. Мельникова, 42, м. Київ.

3. Коли починаєш йти шляхом фальсифікацій та багато чого іншого про, що сьогодні кажуть правоохоронні органи, це може повалити країну в хаос. Дмитро Разумков, спікер штабу Володимира Зеленського, 29 березня 2019 року, телеканал Zik, програма «Народ проти».

Маніпуляція. Міжнародні спостерігачі заявили, що вибори в Україні були вільними і конкурентними, право на свободу вибору було дотримано. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков прозвітував, що були незначні порушення, проте вибори пройшли «спокійно, добре та організовано».

4. При сьогоднішній системі влади фактично немає процедури, коли призначивши президента чи народного депутата, я можу звільнити його. Руслан Стефанчук, член штабу Володимира Зеленського, 5 квітня, Радіо свобода,  програма «Ваша свобода».

Правда. В Україні не прийнятий Закон про імпічмент.

5. Моя ціль – повна відкритість діяльності влади. Передвиборча програма Володимира Зеленського.

Маніпуляція. Напередодні 2 туру виборів громадський рух «Чесно» закликав Володимира Зеленського оприлюднити декларацію про доходи за 2018 року. Це мав бути крок, що сприяв би прозорості виборчих фінансів. Однак прес-служба Зеленського заявила, що кандидат не буде оприлюднити декларацію за 2018 рік на запит «Чесно». У прес-службі зазначили, що декларація Володимира Зеленського за 2018 рік буде подана у межах строків, встановлених чинним законодавством, та оприлюднена у відповідності до чинного законодавства.

6. Коли перед нами стало питання пошуку людини, яка могла б розглядатися на військову посаду, Володимир зустрівся з паном Кривоносом, були досягнуті домовленості. Через два дня ця людина підтримала Петра Порошенка. Руслан Стефанчук, член штабу Володимира Зеленського, 2 квіня 2019 ркоу, Громадське телебачення. 

Правда. 6 березня кандидат у президенти Сергій Кривонос зняв свою кандидатуру з виборів та підтримав Петра Порошенка.

7. Протягом своєї професійної діяльності, що була 3 місяці, він (Зеленський – ред.) встигав проводити зустрічі з експертами, зустрічі з журналістами, показував себе і в штабі, у блозі, і у журналістів – у Гордона у нього було інтерв’ю, і з сім’єю було інтерв’ю на ICTV. Тому сказати, що взагалі він себе не показував, для людини, яка зайшла на політичне поле протягом 3 місяців – це дуже багато. Ірина Венедіктова, радниця Володимира Зеленського з правових питань, 4 квітня 2019 року, телеканал UA:Перший, програма «Теми дня».

Перебільшення. Володимир Зеленський заявив про себе як політика та кандидата у президенти в ніч із 31-го грудня на 1 січня. Інтерв’ю у Дмитра Гордона опубліковане 25-го грудня.

8. У 2014 не було дебатів. Ми це сприйняли спокійно. Ірина Венедіктова, радниця Володимира Зеленського з правових питань, 4 квітня 2019 року, телеканал UA:Перший, програма «Теми дня».

Неправда. У 2014 році вибори президента України відбулися в один тур. Обов’язкові теледебати передбачені законом «Про вибори Президента України» лише в тому випадку, якщо призначається другий тур виборів.

9. Такого ефекту від політичної діяльності Зеленського ми не від кого не побачили . Ми побачили, що молодь прийшла на вибори. Коли таке було? Ірина Венедіктова, радниця Володимира Зеленського з правових питань, 4 квітня 2019 року, телеканал UA:Перший, програма «Теми дня».

Неправда. За словами заступника директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайла Міщенка, рівень активності молоді на цих виборах був нижчим, аніж на президентських виборах 2014 року, коли на вибори прийшли 46% людей віком від 18 до 29 років, та 2004-го року, коли на вибори прийшов 71% молоді. На цьогорічних виборах ця цифра склала 40%.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *