Детектор інформаційних телеканалів. Головні тенденції за 11–17 березня 2019 року

Примітка: моніторинг оглядає ток-шоу (не всі), гостьові студії й авторські програми, не торкаючись випусків новин. До розгляду беруться лише наскрізні топові теми тижня, тому тенденції не є всеохопними.

«Детектор медіа» продовжує моніторинг прайм-тайму шести інформаційних телеканалів: «112 України», NewsOne, Прямого каналу, ZIK, 24-го каналу та «Еспресо». Моніторинг триватиме до 5 травня цього року. Читайте огляди головних тенденцій інформаційних каналів за 18–24 лютого, за 25 лютого – 3 березня, за 4-10 березня.

Коротко про результати моніторингу за 11–17 березня: «Нацдружини» як виборча технологія й жонглювання соціологією.

Вибір тематики для студійних обговорень

У понеділок частина каналів обговорювала активізацію парамілітарних угруповань у контексті виборів після того, як вихідними відбулися акцій протесту «Національних дружин» у Черкасах і в Києві. Цій темі приділили увагу всі канали, а Прямий канал повертався до неї і в наступні дні. Із вівторка знову на чільні місця вийшла тема розкрадань в «Укроборонпромі». Того дня вийшла в ефір четверта серія журналістського розслідування «Наших грошей», а Порошенко призначив Кривоноса на посаду, яку раніше обіймав відсторонений Гладковський. У середу тема продовжилася засіданням тимчасової слідчої комісії ВР із запрошенням на неї всіх очільників силових відомств. У четвер НАБУ відсторонило від роботи двох детективів. Найактивніше тема обговорювалася на 24-му каналі, рідше до неї зверталися канал NewsOne і Прямий канал. Канал «112 Україна», крім того, повертався до теми розгляду парламентом законопроекту про функціонування української мови як державної, Прямий канал звертався до теми передвиборних рейтингів кандидатів.

Хто за кого

На звітному тижні тут істотних змін не сталося. Канали «112 Україна» і NewsOne позитивно подають лідерів «Опозиційної платформи — За життя», негатив зосереджений на нинішньому президенті Порошенку й нинішній владі загалом. На Прямому каналі чітко виражено позитив про Порошенка і владу загалом, негативно — щодо Юлії Тимошенко й Анатолія Гриценка, із силовиків — негативно про Авакова і про НАБУ. Про Володимира Зеленського на звітному тижні, як і на попередньому, тут згадували мало. 24 канал негативний щодо Порошенка й Тимошенко, позитивний — до НАБУ. Канал «Еспресо» на звітному тижні виглядав зваженим (принаймні в рамках тем, які розглядалися моніторингом). Телеканал ZIK цього тижня був негативним стосовно Порошенка.

Лідери маніпуляцій

Тут теж без істотних змін. Найбільш маніпулятивними на звітному тижні продовжують виглядати канали «112 Україна», NewsOne і Прямий канал. Значно меншою є кількість маніпуляцій на 24-му каналі й каналі ZIK. На звітному тижні майже не було маніпулятивних моментів на каналі «Еспресо». Серед окремих програм найманіпулятивнішими на звітному тижні були «Великий вечір» на каналі NewsOne, «Голос народу» і «Вечірній прайм» на «112 Україна», «Прямий ефір» / «Вибори-2019» на Прямому каналі і «ProНовини» на 24-му каналі.

Основні види маніпуляцій

Основними видами маніпуляцій, до яких вдавалися ведучі й журналісти на звітному тижні, були відволікання уваги на другорядні обставини чи на споріднені, але менш важливі події (так продовжувалися спроби з теми розкрадань в «Укроборонпромі» перемикати увагу на тему контрабанди запчастин для військової техніки), багаторазова артикуляція маніпулятивних тез (як-от про те, що президент Порошенко непричетний до схем Гладковських, бо він жертвував на армію сотні мільйонів гривень, а там ідеться про значно менші суми, яку постійно артикулюють на Прямому каналі. Або теза про те, що «Україна перебуває під зовнішнім управлінням», яку постійно артикулюють на каналах «112 Україна» і NewsOne). Як і раніше, поширеним прийомом на «112 Україна», NewsOne і Прямому каналі є озвучення маніпулятивних тез гостями, які при цьому не спростовуються ведучими й не балансуються іншими гостями, оскільки найчастіше сам підбір гостей у студії не дозволяє досягати балансу думок. Загалом, як прийом, підбір таких гостей студії, які самі озвучуватимуть необхідні тези. Більшість гостей у студії на позиціях однієї сторони конфлікту, ведучі й ці ж гості перешкоджають говорити тим гостям, хто каже «незручні» для їхньої позиції думки (найбільше — на каналах «112 Україна», NewsOne і Прямому каналі). Надуживання каналами запрошенням одних і тих же гостей (Дмитро Гордон, Дмитро Співак, Юрій Гримчак, Олександр Солонтай, Олександр Палій, Руслан Бортник, Василь Горбаль, Олексій Петров, Роман Реведжук, Павло Кішкар, Володимир Цибулько, Юрій Чижмар, Павло Жебрівський, Ігор Побер та інші). Також поширеним прийомом є сумнівна компетентність експертів, зокрема, велика кількість «всеїдних» експертів, які коментують занадто широке коло тем (на каналах «112 Україна», NewsOne і Прямому каналі). Представлення політиків у ролі експертів (цим більше грішать канали «112 Україна» і NewsOne). Наведення фейкової електоральної соціології (Прямий канал). Маніпулятивні запитання ведучих (питання з «підказкою», питання із «зашитими» оцінками чи висновками ведучих), спрямовані на отримання потрібної ведучим відповіді. До цього можна додати ще маніпулятивне цитування, як-от на каналі «112 Україна» ведуча неточно, із перекрученням змісту цитує посла США в Україні Йованович або ведуча Прямого каналу неправдиво цитує сказане журналістом Бігусом. Крім того, як прийом застосовуються маніпулятивні бекґраунди, коли з певної історії беруться лише вибіркові фрагменти, які мають підтверджувати певну думку (як, наприклад, на Прямому каналі згадують, що лише в 2016 році в Литві передали до суду справу про розстріл мирних людей у Вільнюсі в 1991 році, насправді ж справа штучно гальмувалася десятиліттями). Маніпулятивні бліц-опитування на каналі.

Як справи із дотриманням стандартів?

Тут теж без змін. Як і в попередні тижні, в гостьових студіях і ток-шоу майже завжди грубо порушується стандарт балансу думок, зокрема, не надається можливість обвинуваченим у студії сказати у відповідь. Дуже погано і з дотриманням стандарту достовірності подачі інформації, ведучі й журналісти дають велику частину фактів із абстрактними, розмитими й узагальненими посиланнями, а інколи й узагалі без посилань на джерела. Так само подаються навіть і суб’єктивні думки без зазначення їх авторства. Час від часу порушується також стандарт точності інформації. Стандарт відокремлення фактів від думок порушується майже всіма ведучими й журналістами в сюжетах. Частим є й порушення стандарту повноти подачі інформації, оскільки ведучі вкрай рідко згадують бекґраунди, незручні для гостей або обговорюваних персоналій, яким канали симпатизують.

Текст повного звіту читайте тут.

Виготовлення моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відбиває точку зору USAID, уряду США та Internews.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *