Facebook та Google «готуються» до виборів у Європарламент

Facebook та Google продовжують вживати заходів проти фейкових новин та дезінформації для запобігання впливу на вибори до Європарламенту, про це пише «Європейська правда».

У 2017 році Європейська комісія запустила кампанію для боротьби з дезінформацією та фейковими новинами, щоб уникнути впливу на вибори, як це було під час референдуму щодо Brexit та президентських виборів у США 2016 року. Facebook та Google вжили заходів у основних сферах, «які викликають занепокоєння»: реклама, фейкові облікові записи та алгоритми керування. Доповіді онлайн-платформ були оприлюднені Європейською комісією наприкінці січня 2019 року.

Facebook запровадив більшу прозорість та створив публічно доступний архів політичної реклами. Архів також міститиме «проблемну рекламу» чи рекламу, що стосується суперечливих політичних тем. Цю функцію вже запустили у Сполучених Штатах Америки, де «проблемна реклама» охоплює теми абортів та міграції. Facebook планує запустити функції прозорості та архіву реклами в Європі перед виборами до Європарламенту.

Facebook також працює над усуненням облікових записів, які класифікуються як «неавтентична поведінка» (фейкові облікові записи, відновлені заблоковані облікові записи тощо). У компанії припускають, що 3-4% з усіх облікових записів – фейкові. А це близько 88 мільйонів фейкових облікових записів.

Google також планує сформувати архів реклами з функцією пошуку й забезпечити вищий ступінь прозорості у політичній рекламі перед європейськими виборами. Окрім того, Google вживає заходів проти фейкових облікових записів та атак, спрямованих на його сервіси – створення облікових записів реєстрації на сервісі Google News чи чорної пошукової оптимізації – з метою запобігти маніпуляції результатами пошуку.

29 січня на конференції, присвяченій протидії онлайн-дезінформації, яку провела Європейська комісія в Брюсселі, європейський комісар з питань цифрової економіки й суспільства Марія Ґебріел вказала, що темп змін занадто повільний і зусилля з удосконалення прозорості реклами на онлайн-платформах є недостатньо рішучими. Наприклад, вона зауважила, що незалежні дослідники не мають відповідного доступу до цих платформ.

Нагадаємо, 28 січня Facebook повідомляв, що Україна стане однією з перших країн, де соціальна мережа апробує нову політику розміщення передвиборної реклами.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *