Фактчекінг заяв Тимошенко: більшість не відповідає дійсності

Більшість заяв кандидатки у президенти Юлії Тимошенко є перебільшенням, повідомляють експерти проекту Комітету виборців України «Дослівно».

Експерти «Дослівно» провели фактчекінг заяв лідерки ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко під час з’їзду партії та телеефірів. З п’яти проаналізованих тверджень – чотири були перебільшенням, одне – неправдою.

«Детектор медіа» наводить твердження та їхній аналіз, який отримав від проекту «Дослівно»:

1. Ми не просто маємо стати членами НАТО, ми маємо стати членами НАТО негайно. Youtube-канал Юлії Тимошенко, 22.01.2019. 

Перебільшення. Україна не може стати членом НАТО у найближчій перспективі. За словами глави представництва НАТО в Україні Александера Віннікова, перед державою «попереду багато роботи» на шляху до Альянсу. Зокрема, реформа СБУ і налагодження відносин з Угорщиною для розблокування Комісії Україна-НАТО.

2. Україна, коли таке було, в самі гірші часи такого не було, посіла перше, вдумайтесь, перше місце в світі по рівню корупції. Youtube-канал Юлії Тимошенко, 22.01.2019.

Неправда. У світовому Індексі сприйняття корупції, згідно з рейтингом Transparency International за 2017 рік, Україна посіла 130-те місце серед 180-ти країн.

3. Всі ми знаємо, що на вулиці повернувся кримінал і бандитизм. Youtube-канал Юлії Тимошенко, 22.01.2019.

Перебільшення. За інформацією МВС, 2018 року загальний рівень злочинності в Україні знизився на 8%. Зокрема, кількість тяжких і особливо тяжких злочинів з цього числа зменшилася на 11% – зі 155 тис. до 138 тис.

4. Освіта і наука по суті ходять по лезу, знаходяться в стадії ліквідації. Youtube-канал Юлії Тимошенко, 22.01.2019.

Перебільшення. У держбюджеті 2019 року закладено збільшення фінансування освіти на 27,8 млрд грн – до 242,1 млрд грн або 6,1% ВВП. Загалом в Україні від 2014 року впроваджується реформа цієї галузі. Для цього вже були ухвалена низка законів, наприклад, «Про освіту» та «Про науково-дослідну діяльність».

5. Коли беруть молодих хлопців з родин, які не можуть себе захистити, абсолютно ті, які не навчені військовій справі, і кидають на фронт, і потім ми отримуємо практично таку трагедію – так робити не можна. Телеканал ICTV, 14.01.2019

Перебільшення. Згідно з Воєнною доктриною України, юнаки, призвані до строкової служби, не залучаються до участі у бойових діях. У Генштабі заявили, що виняток становлять лише ті, хто висловить особисте бажання, однак спочатку солдати все одно повинні пройти спецнавчання.

Фото: скріншот з відео

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *