Нацрада досліджуватиме гендерний аспект під час виборів спільно з Місією гендерного спостереження за виборами

Про це йшлося 16 січня 2019 року на зустрічі першої заступниці голови Національної ради Ольги Герасим’юк з директором організації «Міжнародні гендерні питання» (МГП) Саброю Бано для налагодження співпраці в питанні спостереження за виборами, повідомляє сайт Нацради. Сабра Бано представляє Місію гендерного спостереження за виборами (GEOM), яка оцінюватиме виборчі процеси в нашій країні передусім у гендерному аспекті.

Ольга Герасим’юк зазначила, що Нацрада постійно роз’яснює медіа та їх аудиторії необхідність подолання гендерних стереотипів та сексизму в засобах масової інформації. За її словами, пріоритети надання рівних можливостей для участі в програмах та передачах і жінкам, і чоловікам – як експертам, так і героям – мають вийти на перше місце.

Перша заступниця голови Нацради запросила представників Місії до співпраці в рамках робочої групи регуляторного органу, яка стежить за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства. Вона зауважила, що представники GEOM можуть брати участь у її засіданнях і висловлювати свої думки з обговорюваних питань. Ольга Герасим’юк сказала про те, що попросить членів робочої групи акцентувати увагу на гендерному аспекті спостереження за виборчою кампанією. У звіті, який готуватиме робоча група після завершення виборчих перегонів, буде відображено й гендерний погляд на кампанію.

За словами Сабри Бано, Місія гендерного спостереження за виборами зараз шукає партнерів для реалізації свого проекту в Україні і з цією метою зустрічається з громадськими організаціями, державними органами, що залучені до виборчого процесу тощо. Уже відбулася зустріч із Центральною виборчою комісією. Надалі Місія напрацює методи і моделі співпраці з усіма стейкхолдерами, а за результатами спостереження підготує звіт рекомендаційного характеру про те, як покращити ситуацію в досліджуваній сфері.

GEOM є єдиною у світі місією, яка вже 11 років опікується гендерними питаннями під час виборів. За цей час спостереження відбулися в Пакистані, Лівії, Марокко, Тунісі, М’янмі, Нідерландах. Організація «Міжнародні гендерні питання», яка є її засновником, тісно співпрацює з ООН, інституціями Нідерландів і Німеччини, є підписантом Декларації принципів ООН щодо міжнародних спостережень за виборами. Як повідомила Сабра Бано, місія сприяє розбудові потенціалу жіночих організацій та організацій громадянського суспільства і підтримує повну інтеграцію жінок у виборчі процеси та вироблення політики. Унікальна програма Місії з гендерного спостереження за виборами розглядає демократичну участь жінок до, під час і після виборів як виборців, кандидатів і виборчих посадових осіб, гарантуючи, що післявиборний період залучає жінок і дівчат.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення створила традиційну робочу групу для здійснення нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства, яку очолила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк.

Фото: factor-news.info

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *