Полковник-очевидність. Як ICTV додає Гриценка в новини

Полковник-очевидність. Як ICTV додає Гриценка в новини

26 Грудня 2018
12590

Полковник-очевидність. Як ICTV додає Гриценка в новини

12590
Коментарі лідера «Громадянської позиції» з’являються в сюжетах ICTV, а нова інформація — ні.
Полковник-очевидність. Як ICTV додає Гриценка в новини
Полковник-очевидність. Як ICTV додає Гриценка в новини

Серед п’яти найрейтенговіших кандидатів у Президенти Анатолія Гриценко піарять у теленовинах найрідше. У Юрія Бойка є гарантовані щотижневі сюжети на «Інтері», до піару Тимошенко все активніше долучаються одразу кілька каналів, Петро Порошенко може витіснити з новин будь-яку подію, навіть Володимира Зеленського виділяють на «1+1». А от про пана Гриценка телепіарники особливо не згадують (хіба що поливають брудом у «Джокерах» на ZIKу). Тож, очевидно, цю несправедливість вирішив виправити ICTV. «Факти» вставляють думки полковника запасу в сюжети навіть тоді, коли, крім абсолютно очевидного, йому особливо більше немає чого сказати.

26 жовтня політик коментував заяву екс-голови місії ОБСЄ в Україні Александра Хуга про те, що прямих доказів присутності Росії на Донбасі немає. Екс-міністр оборони теоретично хороший експерт для такої ситуації, але його цитата нічого не додала до змісту матеріалу. «Ми часто бачимо, що гроші перебивають цінності. Наші солдати на лінії фронту чітко знають і бачать, з якої техніки їх убивають, і які снаряди до них прилітають. А те, що єврочиновники поводять себе таким чином, на мій погляд, це абсолютно аморально і неприпустимо», — заявив лідер «Громадянської позиції». Як бачимо, в цьому коментарі немає ні фактів (жодних реальних доказів корумпованості Хуга чи спростувань його слів), ні експертних оцінок (пан Гриценко, хоч і «чесний», не експерт з рівня моралі). Ризикнемо припустити, що немає в цій думці й нових для глядачів ідей. Після президента ПАРЄ, який літає з росіянами в Сирію, президента Угорщини, який виступає за нормалізацію стосунків із Росією, євродепутатів, які підтримують RussiaToday (а тепер і «112» та NewsOne), українців уже не здивуєш заявами про аморальних та проплачених іноземців. Загалом, хоч Анатолій Гриценко й виглядає цілком логічним коментатором для такої теми, цей його коментар у сюжеті не є необхідним.

2 листопада «Факти» пропіарили політика в більш очевидній формі: розповіли про його економічний план. Як ви, мабуть, помітили, «плани» — це дуже популярна сучасна тенденція. Ми вже писали про презентації на телебаченні від Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Сергія Капліна, Анатолія Кінаха, Вадима Рабіновича. ICTV не зробив нічого, щоби пояснити глядачам, чим варіант Гриценка відрізняється від пропозицій колег. У сюжеті йшлося про «план економічних реформ» та «меморандум», а що конкретно «створили» Рада Українського бізнесу та «Громадянська позиція», ніхто так і не пояснив. Не допоміг і коментар самого Гриценка: «Створити стимули й умови для ведення бізнесу, щоб люди, які створюють робочі місця, почували себе гідними, спали спокійно, держава їм не заважала». Насправді, партія та громадська організація підписали двосторінковий документ, у якому, хоч і без деталей, згадано конкретні кроки: зниження оподаткування зарплат, обмеження частки держави в перерозподілі ВВП через бюджет, забезпечення вимог локалізації під час масштабних державних закупівель за кордоном. ICTV ж перерахував лише стандартні напрями (не деталі) реформ: «Вихід економіки з тіні, захист права власності, боротьба з рейдерством та зменшення податкового навантаження». Жоден сторонній експерт ініціативу не оцінив.

14 листопада Анатолій Гриценко раптово з’явився в матеріалі про проблеми з опаленням в українських містах. «Це є адміністративна імпотенція. Треба посадити за один стіл місцеву владу, “Нафтогаз”, керівників “Теплокомуненерго”, і представника уряду. Закрити двері на ключ і не випустити, поки не вирішать питання», — таку заяву майбутнього кандидата в президенти можна трактувати по-різному: від популізму до закликів до насильства. Кореспондентка Ольга Чайко анонсувала це як «дієвий вихід». Цитату Гриценка подали фактично на рівні з урядовими, крім нього з політиків ситуацію коментували лише Володимир Гройсман та Геннадій Зубко.

21 листопада майбутнього кандидата цитували щодо справи Майдану: «Ті докази, які можна було і треба було швидко зібрати, вони вже знищені. Хіба що вже нова прокурорсько-слідча команда спробує ще раз підняти цю справу. Але ті, хто винні в такому затягнені, повинні відповідати за службову бездіяльність». Крім того, що заява пана Гриценка знову виявилися на поверхні очевидності і що жоден інший політик розслідування не коментував, постають і інші запитання. Як-от що лідер «Громадянської позиції» має на увазі під «докази знищені»: спеціально знищені чи під впливом часу? Звідки в нього така інформація і про які саме докази йдеться? Як теоретична нова команда слідчих підніме справу, якщо доказів більше немає? Про всяк випадок: коментарі в сюжетах покликані давати глядачам відповіді, а не просто декларувати політичні позиції.

6 грудня Гриценко, як екс-міністр оборони, привітав зі святом українських вояків. Жоден інший політик, крім Президента, кандидат чи міністр оборони (в тому числі й теперішній) такої честі не мали. Пан Анатолій заявив: «Держава повинна дбати про солдата і тоді коли він воює, служить, і тоді коли він стає ветераном [...] Щоб люди були на фронті і були вмотивовані, я вважаю, мінімум тисячу доларів повинні там отримувати». Джерел подібного фінансування політик, звісно, не навів. Окремо уточнимо, що журналісти не просто процитували якийсь допис у Фейсбуку: пан Гриценко дав коментар на мікрофон ICTV на вулиці. Отже, «Факти» спеціально зустрілися з екс-міністром заради цього «привітання».

10 грудня в журналістів нарешті з’явився справжній інформаційний привід, щоб детально розповісти про кандидата Гриценка: його кандидатуру на виборах підтримав Віктор Чумак і рух «Хвиля». Проте ICTV обмежився коротким піарним сюжетом про розмиті обіцянки («системні зміни в країні, боротьба з корупцією, зміна якості влади, демонополізація...») та очікування: «Запрошують об'єднати зусилля всіх близьких за ідеями і духом політиків — Садового, Безсмертного, Вакарчука, Катеринчука і Томенка». Далі новоспечені союзники отримали по короткому слову й... усе. Узагалі-то, не зайвим було би нагадати глядачам факти з біографії Віктора Чумака та рейтинги його політсили: 0,1 %. Що ж до запрошених у партію прізвищ, там узагалі ціла історія: і втрачені союзники, і змінені в останній момент плани, і прямі відмови. Але ні про що з цього журналісти не довідувалися й жодних експертів чи інших політиків прокоментувати подію не запросили.

«Новину» від ведучої Інни Шевченко 14 грудня навіть немає сенсу коментувати: «Нацполіція та СБУ мають зробити все можливе, аби не допустити будь-яких конфліктів на релігійному ґрунті, наголошує лідер “Громадянської позиції” Анатолій Гриценко. Політик також закликає самих вірян бути толерантними, особливо в дні, коли вирішується доля помісної церкви і майбутнього України». Зрозуміло, що прізвище кандидата потрібно якось засвітити в контексті такої гучної медіаподії як Об’єднавчий собор. Але невже, якщо журналісти вже поїхали знімати коментар Гриценка, вони не могли запитати в нього чогось цікавішого, ніж список завдань правоохоронцям та вірянам? Урешті, політик, як сам розповідає, десять років був співголовою круглого столу «Влада і релігія».

Здається, ICTV підпрацьовує просто своєрідним блогом Анатолія Гриценка, де він висловлює думки на резонансні теми. І таким чином позиціює себе перед електоратом, долучається до суспільної дискусії, проявляє політичну активність. Хоча це часто й не має нічого спільного з інформацією, перед президентськими перегонами в такому цитуванні кандидатів є сенс: виборці мають знати, на яких позиціях у тих чи інших питаннях стоять потенційні очільники держави. От тільки запитувати в такому разі в них потрібно конкретні речі й цитувати в одному сюжеті одразу кількох висуванців. Якщо ж ICTV, серед усіх прямо не причетних до подій політиків, показує лише загальні фрази Гриценка — це звичайний піар.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня — в публікації «Ти нам більше не дружок. Моніторинг теленовин 10‒16 грудня 2018 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12590
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду