З початку року ІМІ зафіксував 89 випадків перешкоджань журналістам

У листопаді експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 18 випадків порушення свободи слова у восьми регіонах. З них 14 випадків – це фізична агресія щодо журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) «Барометр свободи слова».

Найбільшу кількість порушень експерти зафіксовали в категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності» – 9 (жовтень – 8, вересень – 5, серпень – 4).

«Журналістам представники місцевої та центральної влади перешкоджали знімати, намагалися вигнати із засідання, невідомі особи відбирали камеру, обливали кефіром, забороняли вести відеозйомку, плювали в обличчя», – зазначає ІМІ.

Далі за кількістю порушень ідуть погрози журналістам – чотири випадки. ІМІ зазначає, що у жовтні таких випадків було два.

Найбільше випадків порушень прав журналістів ІМІ зафіксував у Києві – вісім, два на Дніпропетровщині й Полтавщині та по одному випадку на Львівщині, Сумщині, Волині, Харківщині та в Чернівцях.

Експерти повідомляють, що у листопаді порушували право журналістів на професію приватні особи, представники місцевої та центральної влади.

Також у листопаді ІМІ зафіксував по два випадки юридичного тиску на журналістів та обмеження доступу до інформації і один випадок побиття.

ІМІ звертає особливу увагу на законодавчу ініціативу трьох народних депутатів від партії «Блок Петра Порошенка», які запропонували 20 листопада Верховній Раді ввести кримінальну відповідальність за наклеп, ухваливши  законопроект №9306.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 89 випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, 31 випадок погроз, 29 випадків побиття журналістів, 17 випадків обмеження доступу до інформації та 14 випадків кібератак.

Нагадаємо, з січня по жовтень 2018 року правоохоронці розслідували і передали до суду з обвинувальними актами 21 кримінальне провадження щодо 27 злочинів, скоєних стосовно журналістів (деякі злочини були об’єднані в одне провадження).

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *