«Самопоміч» планує витратити на рекламу та друк 44% держфінансування

Партія розміщує свою телепрограму на каналах 12 областей, а радіопрограму на «Радіо НВ».

Партія «Самопоміч» планує витратити на рекламу, інформаційну діяльність, видавництво та поліграфію 44% отриманих із державного бюджету за три квартали 2018 року 87,6 мільйонів гривень. Про це йдеться у відповіді на запит громадської організації «Детектор медіа», яку дала партія.

П’ятихвилинну щотижневу телевізійну програму «Самопоміч. Країна» партія розміщує за угодою на телеканалах дванадцяти областей, зокрема каналах «Ексклюзив» і «ТВ 7» (Хмельницька область); «3-й цифровий канал» (Одеська область); ТРК «Вікка» (Черкаська область); канал ТВ4 (Тернопільська область); ТРК «Вінниччина» (Вінницька область); «Херсон+» (Херсонська область); канал «Рівне-1» (Рівненська область); ОТБ «Галичина» (Івано-Франківська область); «М-Студіо» (Закарпатська область); «Регіон-1» (Харківська область); «12 канал» (Волинська область);  «Дитинець» (Чернігівська область).

Радіопрограма «Самопоміч. Про головне» хронометражем 3-5 хвилин щотижня виходить в ефірі «Радіо НВ». Також на радіо двічі на місяць транслюється анонс газети «Об’єднання «Самопоміч».

Інформаційні матеріали були опубліковані в газетах «33-й канал» (Вінницька область), «Панорама» (Запорізька), «Вперед» (Сумська), «Зоря Полтавщини» (Полтавська), «Зоря» (Дніпропетровська). «Однак, ці розміщення ситуативні, якщо є важливий інформаційний привід. Поточне, постійне висвітлення ми здійснюємо у власній газеті «Об’єднання «Самопоміч», – йдеться у відповіді на запит.

У «Самопомочі» кажуть, що партія не розміщує на телебаченні та радіо прямої реклами, а лише програми та сюжети, які створює партійна продакшн-студія. Партія «виготовляє їх у партійних кольорах і маркує, що програма виготовлена нею». За публікацію таких матеріалів партія заплатила у 2018 році 2,16 мільйона гривень, за сюжети, виготовлені та опубліковані регіональними осередками, – 476 тисяч гривень.

«Використання маркування чи плашок реклама” та “політична реклама” не обумовлене в угодах між партією та ЗМІ. Укладаючи угоду, ми розуміємо, що ЗМІ за замовчуванням використовуватиме таке маркування. Партія не має жодних упереджень щодо їхнього використання з боку медіа», – зазначають у партії. За інформацією «Самопомочі», інформаційні продукти, які партія розміщує у ЗМІ, містять партійну символіку, таким чином не дають ввести глядача в оману, глядач не сприймає матеріал як редакційний продукт. «Водночас після останнього зауваження від руху «Чесно» (вони зауважили, що не всі канали маркують) – ми додали у титри своє маркування, про всяк випадок», – зауважують у «Самопомочі».

Нагадаємо, що 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про державне фінансування політичних партій, відповідно до якого з липня 2016 року право на державну підтримку статутної діяльності отримали парламентські партії VIII скликання: «Народний фронт», «Блок Петра Порошенка “Солідарність”», «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка, «Батьківщина» та «Опозиційний блок». Ініціатори закону обіцяли зниження залежності партій від олігархів, стимулювання чесної конкуренції, зрозумілі та ефективні санкції за порушення тощо. Держфінансування має зробити партійну систему країни більш прозорою.

Нагадаємо, «Народний фронт» зазначив, що витратить не більше 25% держфінансування на рекламу.

«Детектор медіа» чекає на інформацію щодо витрат на рекламу й від інших парламентських партій.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *