З початку виборчої кампанії ІМІ зафіксував 26 випадків порушення прав журналістів

З початку виборчої кампанії в Україні Інститут масової інформації зафіксував 26 випадків порушення прав журналістів, пов’язаних з виборами. Такі цифри озвучила експертка ІМІ Катерина Дячук на круглому столі «Порушення виборчого законодавства: ситуація у Києві та області», організованому громадянською мережею «Опора», повідомляє ІМІ.

За її словами, 19 випадків порушень зафіксовано у вересні та 7 у жовтні, зокрема, у категоріях перешкоджання, нападів, доступу до інформації та погроз.

У вересні найбільше було зафіксовано випадків перешкоджання — 14, 1 напад та 4 випадки обмеження доступу до інформації.

«З цих 14 випадків перешкоджання 9 пов’язані з недопуском або вибірковим допуском представників ЗМІ на партійні конференції з висунення кандидатів, у 5 випадках перешкоджали голови, члени виборчих комісій, які не пускали представників ЗМІ на свої засідання чи у приміщення комісій», — зазначила Дячук.

Регіони, в яких найчастіше порушували права журналістів у вересні, — Тернопільщина, Запорізька область, Миколаїв та Волинь.

Окремо експертка зупинилася на випадках обмеження доступу журналістів до інформації під час партійних конференцій: «На Тернопільщині партія “Свобода” утаємничила частину партійного з”їзду. Журналіста попросили залишити захід, коли почали розгляд другого питання порядку денного про передвиборчу агітацію. У Луцьку засекретила свої списки Аграрна партія».

За неповний жовтень ІМІ зафіксував порушення прав журналістів переважно в категорії перешкоджання — 5 фактів, а також по одному випадку нападу та погроз. Регіон, який лідирує за порушенням, за словами експертки, — Донеччина, де не допускали журналістів до виборчих комісій.

Опис усіх випадків порушень прав журналістів за вересень можна переглянути в розділі «Барометр свободи слова» на сайті ІМІ. Усі порушення за жовтень будуть опубліковані на початку листопада.

ІМІ нагадує, що в день позачергових парламентських виборів 26 жовтня 2014 року ІМІ зафіксував 9 випадків порушень свободи слова, що стосувалися виборчого процесу, а під час парламентських виборів 2012 року — 18 порушень. На президентських виборах 25 травня 2014 року ІМІ зафіксував 7 порушень свободи слова.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *