У Маріуполі члени районної виборчої комісії не допустили до засідання журналістів

У Маріуполі (Донецька область) Іллічівська районна виборча комісія не допустила на своє засідання представників ЗМІ та ОБСЄ. Про це повідомляється на сайті ОПОРИ.

Так, 5 жовтня Іллічівська районна виборча комісія проводила засідання. Коли воно почалось, то у залу зайшли представники Маріупольського телебачення та збирались почати зйомку. Голова комісії попросив журналістів вийти, на що вони відповіли, що, згідно із Законом України «Про місцеві вибори», мають право на здійснення професійної діяльності. У цей час до зали зайшло ще декілька осіб, які були представниками місії ОБСЄ. Їх теж попросили залишити засідання Іллічівської районної виборчої комісії.

За словами голови РВК, причиною того, аби ЗМІ та ОБСЄ вийшли, було їх запізнення. Він наголосив, що напередодні комісія більшістю проголосувала за те, аби не допускати до своєї роботи тих, хто запізнюється, незважаючи на статус цих осіб.

Як вважають аналітики ДОО ВГО «Комітет виборців України», на засіданні РВК мали право знаходитись і журналісти, і представники ОБСЄ. Це право офіційним спостерігачам від громадських організацій, іноземних держав, міжнародних організацій, а також представникам ЗМІ гарантує стаття 27 Закону України «Про місцеві вибори». У ч. 10 цієї ж статті йдеться, що «виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права бути присутніми на засіданні осіб, зазначених у пунктах 3-6 та абзаці десятому частини дев’ятої цієї статті, якщо вони протиправно перешкоджають його проведенню. Таке рішення приймається не менше ніж двома третинами голосів від складу комісії». Аналітики підкреслюють, що запізнення на засідання не є грубим та мотивованим порушенням.

Згідно з ч. 10 ст. 67 цього ж Закону, офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій не мають права втручатися в роботу виборчої комісії, чинити дії, що порушують хід виборчого процесу або заважають членам виборчої комісії здійснювати свої повноваження. Запізнення не підпадає під ці умови.

Окрім цього, щодо діяльності ЗМІ, то у частині 4 п. 1 ст. 11 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться, що виборчий процес здійснюється на засадах публічності і відкритості. У пункті 4 ст. 13 сказано, що представникам ЗМІ гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами. Окрім порушення РВК власне виборчого законодавства, їх члени порушують Закони України, які регулюють журналістську діяльність, а також основні демократичні принципи, які прописані в Конституції України.

Нагадаємо, 23 вересня у Маріуполі Донецької області чоловіки у камуфляжі, які представилися охоронцями голови Донецької обласної державної адміністрації Павла Жебрівського, не пропустили журналістів Громадського Донеччини на прес-конференцію голови ОДА. Причина – журналісти спізнилися на чотири хвилини.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *