В Переяслав-Хмельницьких газетах вийшли матеріали з ознаками джинси про партію «Наш край»

Газети «Діловий Переяслав» та «Вісник Переяславщини» опублікували матеріали з ознаками замовності про партію «Наш край». Про це повідомляє сайт ОПОРИ.

23 вересня (№36 (1002)) «Діловий Переяслав» поставив інтерв’ю, у анотації до якого сказано: «У Переяславі від нової політичної партії «Наш край» на наступних виборах до міської ради балотуватиметься ціла група учасників АТО». І далі інтерв’ю з одним із них. Сторінка іде під рубрикою «Політика». Тоді, як вже через тиждень 30 вересня (№37 (1003)) видання поставило інтерв’ю з ще одним кандидатом вже під рубрикою «Політична реклама».

dodatok nashkray

В іншому місцевому виданні «Вісник Переяславщини» 29 вересня (№69 (11 835)) інтерв’ю з місцевим лікарем, який тепер балотується в міську раду поставило в рубрику «Люди» без жодного маркування про рекламу.

dodatok likar

В цьому ж номері є стаття «Свято мікрорайону Заальтицький відзначили вчетверте» про свято, яке організував депутат міської ради Олександр Михняк. Зокрема, у ньому є така цитата: «У цьому мікрорайоні я мешкаю 45 років, а такого хорошого депутат, як Олександр Борисович, у нас ще не було».

Закон України «Про місцеві вибори» в статті 57, частині 5 чітко окреслює визначення політичній рекламі: «це одна з форм передвиборної агітації, розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу.

До політичної реклами належить використання символіки (гімну, прапору, розпізнавального знаку, девізу) або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій партій чи певних осіб як кандидатів».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що стаття 9 пункт 3 Закону України «Про рекламу» чітко каже, що будь-який інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, у якому привертається увага до конкретної особи чи товару, що формує чи підтримує обізнаність та інтерес глядачів щодо цих осіб, товарів чи послуг, є рекламою й мусить відповідно маркуватися. При цьому, закон чітко визначає, що маркування — це позначки «Реклама» чи «На правах реклами», а не «Точка зору», «Редакція рекомендує», «Особливий погляд» тощо. А в пункті 5 тієї ж статті прихована реклама – забороняється.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *