Нацрада моніторитиме виборчу кампанію в ЗМІ за розробленою європейським експертом методикою

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення для моніторингу дотримання мовниками виборчого законодавства під час місцевих виборів застосовуватиме методику, розроблену європейським медіаекспертом. Про це стало відомо під час засідання робочої групи Нацради з нагляду за перебігом виборчої кампанії у ЗМІ, повідомляє офіційний сайт регуляторного органу.

Методику моніторингу ЗМІ під час виборів розробив експерт Ради Європи Расто Кужель спеціально для Нацради на основі багаторічного досвіду роботи зі спостереження за висвітленням у медіа різних суспільних аспектів, у тому числі й виборів. Вона передбачає як кількісний, так і якісний аналіз.

Методику застосовуватиме відділ моніторингу та аналізу телерадіомовлення Нацради. Днями в регуляторному органі відбувся експертний семінар, на якому працівники відділу вивчили цю методику.

Нагадаємо, 3 вересня Нацрада створила робочу групу з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства під час місцевих виборів. Робоча група розглядає результати моніторингів виборчої кампанії на телебаченні та радіо.

Втім, Нацрада наразі не має змоги застосовувати якісь санкції в разі виявлених ознак порушень мовниками виборчого законодавства. Єдиний спосіб, у який Нацрада може реагувати на ознаки порушень, – це листи до Центральної виборчої комісії. «На попередніх виборах ми писали тільки листи. І цього разу будемо писати листи до ЦВК. На жаль, жодних заходів впливу ми не можемо вживати, у тому числі, не можемо контролювати розміщення джинси», – зауважувала раніше член Нацради Уляна Фещук.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *