Ірина Бекешкіна: По кількості екзит-полів Україна може претендувати на книгу рекордів Гіннеса

На цьогорічних виборах до Верховної Ради було проведено шість загальнонаціональних екзит-полів. Це дуже багато, вважають експерти. Втім, всі екзит-поли дали приблизно однакові результати і допустились одних і тих же помилок. Чому так вийшло, яка оптимальна вибірка для України та чим відрізняються наші екзит-поли від зарубіжних – відповідають соціологи.

«В розвинутих демократіях екзит-поли проводять канали, щоб було про що говорити в ніч виборів. Такої мети, яка ставиться в недорозвинених демократіях, наприклад, як в Україні, просто нема. Нікому в голову не прийде щось фальсифікувати, тому екзит-поли – це просто частина шоу. У нас вони виконують більше функцій, в тому числі і функцію контролю за виборами», – зазначає директорка Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна.

«Якщо екзит-пол анонсує статистичну похибку в межах 0,5% враховуючи ту кількість дільниць, яку вони запропонували, враховуючи, що екзит-поли не покривають закриті дільниці, вони не враховують результати голосування на закордонних дільницях, мені здається це непрофесійно. Це популістична замануха», – вважає голова правління ГО «Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка» Ольга Балакірєва.

Роздуми соціологів щодо екзит-полів в Україні дивіться в нашому відео.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *