Скільки ОДТРК заробили на виборах і як пройшла кампанія?

Єдина для всіх обласних державних мовників проблема — це проігнорований кандидатами ефір для агітації, оплачений із держбюджету. На думку ОДТРК, кандидати, які ним не скористалися, мали б оплачувати його самі

«Телекритика» поцікавилася у представників ОДТРК, як у них пройшла виборча кампанія:

1. Чи був тиск влади?

2. Чи вдалося задовольнити всіх кандидатів ефіром для виборчої агітації?

3. Скільки вдалося заробити на ній та політичній рекламі?

4. Чи були спецпроекти, присвячені виборам?

Ці питання ми поставили генеральним директорам Київської державної регіональної ТРК, Рівненської, Дніпропетровської, Чернігівської та Чернівецької обласних державних ТРК. Відповіді приємно порадували: тиску не було жодного, навіть дзвінків із «цінними вказівками», ефіром задовольнили всіх, у суд на телерадіокомпанії кандидати не подають, а мовникам вдалося непогано заробити на виборах.

Як виявилося, єдина для всіх проблема — це не використаний під політичну агітацію ефір, який компанії виділили, а кандидати ним не скористалися. І тепер за цей час ЦВК не заплатить. Генеральні директори вважають, що з цим треба щось робити шляхом внесення змін до закону.

 

Олександр Савенко, генеральний директор Київської державної регіональної ТРК («Центральний канал»):

1. Тиску не було абсолютно. Навіть коли ми просили когось з обласної державної адміністрації взяти з собою в якийсь район Київщини, щоби зняти сюжет про вибори, то губернатор мені відповідав: «Я виборами не займаюсь». Ані з Адміністрації Президента, ні з облради, ні з Держкомтелерадіо не було жодного дзвінка про те, що ми робимо щось не так.

2. У нас було 29 партій і 268 кандидатів. На радіо в нас для кожного суб’єкта виборчого процесу було 7 хвилин, на телебаченні — 8. Політичні партії практично всі скористалися. А кандидати — десь кожен третій. І тут, я вам скажу, прихована дуже велика проблема. Я розумію, що, можливо, кандидати думали, що сенсу немає з Миронівки чи Білої Церкви їхати до нас 100 кілометрів і назад 100 заради 7 хвилин. Але ж ми віддавали три години ефіру ЦВК чи ОВК для кандидатів. За цей ефір платяться бюджетні гроші. Скористається чи ні — це не питання ТРК. А в нас не скористалися приблизно 70%. Ми всіх кандидатів обдзвонювали. Зразу було зрозуміло, хто з них технічний. Деякі навіть дивувалися, що вони кандидати в народні депутати. Був такий випадок, коли одна жінка почала плакати, коли почула, що вона кандидат в депутати і її запрошують на телебачення.

Мені казали: «Розпоряджайся вільним часом, як хочеш». Ми давали напис: «Це час для виступу кандидата в народні депутати такого-то, який не з’явився» і транслювали якісь програми, але ж це не вихід із ситуації. Сітку мовлення ми міняли на ходу. Але ж телерадіокомпанія в такому разі втрачає і фінансово. Я вважаю, треба зміни до закону: якщо держава платить, а кандидат чи партія не з’являється на ефір, тоді нехай вони платять самі за ці хвилини. У нас вартість хвилини була 475 грн, а на радіо понад 430 грн. Чому держава на це виділяла гроші, а той, хто хоче стати народним обранцем, цим не скористався? Поки що ніяких скарг на нас не було, сподіваюся, що й не буде.

3. ЦВК заплатить нам за ефір під агітацію десь 600–650 тисяч гривень із бюджету. Загалом ми заробили на виборах 1 млн 57 тисяч 608 гривень 1 копійку.

4. Спецпроектів на вибори в нас не було, ми просто висвітлювали виборчу кампанію в новинах.

 

Валентин Чанглі, Дніпропетровська ОДТРК:

фото – 34.ua

1. У нас был жесткий мониторинг Госкомтелерадио, Нацсовета по выполнению нами всех законодательных норм. Также нас мониторили представители ОБСЕ, звонили, задавали вопросы, встречались с нами. За соблюдением законодательства следили одновременно несколько организаций, в том числе и Днепропетровская областная администрация. Перед выборами у меня в администрации был очень серьезный разговор о том, что ДОДТРК обязана на выборах соблюдать все нормы закона. Меня предупредили, что если я начну играться: тем дам время, а другим нет, или у меня кто-то из кандидатов будет более любим, то Днепропетровская ОДА будет инициировать перед Гостелерадио вопрос о моем снятии. У нас за время выборов не было ни одного вызова в суд. А вы знаете, что часто таким образом пытаются играться в пиар.

2. У нас присутствовали все партии. Партии Яценюка практически не было, подписали договора только с несколькими их мажоритарщиками. То же самое было с Радикальной партией Ляшко, были подписаны договора с несколькими их мажоритарщиками из Киева, но местный штаб не очень активно работал. С Порошенко работали достаточно активно, также со «Свободой», «Самопомощью», БЮТ, «Оппозиционным блоком». А некоторые решили на региональных каналах не размещаться. Например, Ляшко и Яценюк, которые в то же время не сходили на с центральных каналов.

На предвыборную агитацию мы выделили на радио мажоритарщикам по 8 минут, партиям — по 10. На телевидении — 5 минут для мажоритарщиков, 8 — для партий. У нас было где-то около 250 кандидатов. После того, как ЦИК провела жеребьевку, мы взяли списки, обзвонили всех кандидатов, потому что многие даже не знали, когда они должны выступать. Предлагали или приносить запись ролика, или приходить и выступить в прямом эфире, или мы могли записать выступление у нас в студии. У нас выступили 60% кандидатов.

3. По коммерции мы заработали больше миллиона, по ЦИК — 300 тысяч гривен. Не секрет, в каком состоянии ДОДТРК, мы получали субвенцию из областного бюджета на трансляцию. Мы одна из немногих телекомпаний, которая вещала 24 часа в сутки. В этом году мы первый квартал вещали круглосуточно. А потом у нас стали «подвисать» серверы, поэтому сейчас у нас не всегда круглосуточное вещание.

В Днепропетровске катастрофическая ситуация с радио: ни у ОДТРК, ни у НРКУ нет ФМ-частот. И на чем будет строиться общественное радио в Днепропетровской области, я не знаю. Мы все последние годы участвовали в конкурсах Нацсовета на ФМ-частоту, но выиграть нам не удавалось. Поэтому на радио от коммерческой рекламы у нас всего 50 тысяч гривен. ФМ-частоты нет, а проводное радио умирает (на сегодня где-то 80 тысяч абонентов в области, где 3,2 млн населения).

4. В день выборов у нас выходил спецпроект-марафон «Выборы life», который мы делали совместно с 9-м каналом. Были прямые включения в 8 утра, 10.00, 13.00, 15.00, 17.00. В 20.00 началось политическое прямоэфирное ток-шоу.

 

Андрій Велесик, Рівненська ОДТРК:

фото – rtb.rovno.ua

1. Не було абсолютно жодного тиску за весь період виборів, навіть жодного дзвінка стосовно якихось робочих моментів. Якщо чесно, в нас і раніше з цим проблем не було, я вважаю, що в нас благодатна область у цьому плані, бо всі люди, які потрапляють у крісла чиновників, мають внутрішнє гальмо, тому за останні кілька виборів не пам’ятаю, щоб хтось дзвонив і щось вимагав.

2. Ми повністю дотримувалися вимог законодавства, дали всім по 20 хвилин. Всі, хто хотів і мав бажання, прийшли. Політичні партії надіслали свої матеріали. Мажоритарників не прийшло шестеро. Загалом в нас було 75 кандидатів. Стосовно нашої компанії жодних претензій і скарг не було. В нас була серйозно налагоджена робота, ми їм самі дзвонили і роз’яснювали права, подекуди вони й не знали, що вже відбулося жеребкування. Агітували вони або наживо, або в запису, або приносили ролики.

3. Ми заробили в трохи більше 2 млн гривень. У нас проблема була з тим, що політична агітація забрала весь прайм. І ми не мали можливості заробляти на комерційній рекламі. Якби політагітація була не в праймі, то ми би заробили значно більше, бо партії загалом хотіли розмістити свою політичну рекламу саме в праймовий час.

4. У день виборів у нас щотригодини були новини, а з 20:00 до 24:00 — телерадіомарафон, у якому брали участь політичні експерти, громадські активісти. Під час передвиборчої кампанії ОДТРК пропонувала штабам провести дебати, ми готові були їм надати майданчик, якби вони між собою домовилися подискутувати. Штаби зацікавилися, але так і не домовилися, тому дебатів не було. Протягом виборчої кампанії ми активно висвітлювали в новинах усі події, пов’язані з виборами.

 

Любов Годнюк, Чернівецька ОДТРК:

фото – bukpravda.cv.ua

1. Однозначно не було жодного тиску, ніяких «цінних вказівок». Наш голова Чернівецької ОДА напередодні виборів написав заяву на звільнення. Голова Держкомтелерадіо Олег Ігорович Наливайко на робочій нараді з директорами ОДТРК сказав: забезпечити безумовне виконання всіх законів, надавати всім рівні можливості, щоб усі мали рівне право на ефір, дотримуватися балансу в новинах, і більше жодних вказівок.

2. Нами було виконано три види робіт. Ми надали по 20 хвилин ефірного часу за кошти державного бюджету і на радіо, і на телебаченні у вечірньому праймі. Жеребкування відбулося в ОВК, ми за цим спостерігали. Час був виділений на одній цифровій частоті на телебаченні і на середніх хвилях на радіо. Жодних питань, проблем, зауважень, якоїсь критики не було. Всі були в рівних умовах. Але деякі не використали свій ефірний час, хоча всі були попереджені. Деякі через особисті проблеми не змогли скористатися, були такі партії, представників яких взагалі в області не було. Нагадаю, що вся територія області цифровим ефіром не охоплена, зокрема глядачі гірських районів залишилися без агітації.

У нас була створена робоча група, яка відповідала за питання виборів: і за політичну рекламу, і за політичну агітацію. Допускалися різні форми агітації: кандидати привозили свій відеоролик або виготовляли в нас, виступали або в прямому ефірі в студії, або записувалися в нашій студії заздалегідь. Ми всі форми за бажанням кандидата забезпечили. З 58 кандидатів-мажоритарників не використали ефірний час на телебаченні 13, на радіо — 11 кандидатів. З 29 політичних партій не використали ефірний час за державний кошт 9 партій.

3. За виготовлення матеріалів передвиборної агітації ми заробили 122 тис. 170 гривень; за трансляцію матеріалів передвиборної агітації — 196 тис. 654 гривні 14 копійок; кошти, що мають надійти від ОВК — 442 тис. 656 гривень. Всього — 761 тис. 480 гривень 14 копійок. Телеканал «Буковина» користувався великою популярністю, зважаючи на те, що в нас вартість за секунду була нижча, ніж на комерційних каналах. В останній тиждень виборчої кампанії у нас не було місця для реклами.

4. Ми багато ефіру присвятили правам і обов’язкам громадян під час виборів. На телебаченні було три прямі ефіри «Телевізійна студія А-3», прямий ефір програми «Реалії», сюжети в підсумково-інформаційну програму «Резонанс». Прямий ефір румунською мовою «Вечірня студія», інформаційні повідомлення у випусках «Новин».

На радіо було три науково-просвітницькі програми «Маю право знати», три інформаційно-аналітичні програми «Точка дотику», інформаційно-аналітична програма «Погляд». Радіопрограми румунською мовою «Панорама Буковини», «Діалог дня». Сюжети в «Новинах»: оперативні матеріали з ОВК, тематичних круглих столів громадських організацій та спостерігачів, прес-конференцій кандидатів та політичних сил, роз’яснення прав виборців.

В ефірі ТРК «Буковина» йшла інформація про роз’яснення передвиборчого законодавства, соціальна реклама «Знайди себе в списках виборців», соціальне оголошення СБУ про «телефон довіри» для звернень громадян у разі виникнення правопорушень під час виборів, соціальне оголошення «Прийди 26 жовтня – проголосуй», «Я не продам свій голос». Були спеціальні проекти з «Опорою» і рухом «Чесно», Комітетом виборців України.

Цього разу ми акцентували увагу на голосуванні тимчасових переселенців. У день виборів у нас було три спецвипуски новин, ми спостерігали за виборами на віддалених виборчих дільницях, були прямі включення з гірських районів тощо.

 

Аркадій Білібаєв, Чернігівська ОДТРК:

фото – hvilya.com

1. Ні, жодного тиску не було, мені навіть дивно було. Навіть дзвінків чи звернень із проханням щось показати не було. Щодо Держкомтелерадіо, то Олег Наливайко взагалі сказав, що якщо, не дай Боже, хоча б хтось дзвонитиме з якимись вказівками, щоб одразу повідомляли йому.

2. Претензій від кандидатів до нас немає. Ми надали час усім 29 партіям і 100 кандидатам. Ми навіть поділили час для агітації на два шматки, щоб людина могла двічі виступити: 15 хвилин на телебаченні розбили по 7,5 хвилин, на радіо трохи менше. У нас були відповідальні за це люди, які дзвонили перед ефіром.

Хто хотів, виступав у прямому ефірі, хто хотів — у запису, дехто приносив запис на диску. Були такі, хто не прийшов. Це, здебільшого, технічні кандидати, їм ці вибори були потрібні як мертвому припарка, я вже вибачаюсь. У нас не прийшло приблизно 40%. Я звертався до ОВК: як же так, я час надаю, а кандидат не прийшов? У такому випадку ми давали напис, що тут мала бути агітація кандидата, який не прийшов.

3. Ми заробили на виборах 1 млн 100 тисяч гривень загалом: 1 млн — на агітації, а 100 тисяч — на політичній рекламі. Часу для реклами у нас практично не було.

Світлана Остапа, «Вибори та ЗМІ»

фото – www.radiosvoboda.org

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *