У Тернополі ДВК заборонила журналісту перебувати на дільниці під час підрахунку голосів

26 жовтня у Тернополі дільнична виборча комісія ухвалила рішення про  позбавлення кореспондента газети «Точка Зору» (видання Комітету виборців України) Ігоря Процика права перебувати на виборчій дільниці №611096 окружного виборчого округу №163. Про це ІМІ повідомив Ігор Процик.

За його словами, він о 19.55 годині прибув на виборчу цю дільницю для участі в підсумковому засіданні відповідної ДВК та підрахунку голосів. Після закриття приміщення для голосування голова ДВК В.Янків опитав всіх присутніх щодо встановлення осіб, які мають право перебувати під час підрахунку голосів.

«Коли голова комісії встановив мою особу, він визначив, що я не був зареєстрований у якомусь журналі, конкретно не вказавши норми закону, який передбачає обов’язкову реєстрацію представників ЗМІ на виборчій дільниці», – розповів Процик.

Після цього Янків поставив перед членами комісії питання щодо позбавлення журналіста права перебувати на відповідній виборчій дільниці. При цьому, зауважує Процик, це питання голови ДВК поставив без належного зазначення проведення такої процедури та відповідних підстав, передбачених Законом України «Про вибори народних депутатів України», обговорення даного питання членами комісії, а також надання йому можливості висловити власну думку із цього приводу.

«Комісія більшістю голосів прийняла відповідне рішення, спосіб прийняття даного рішення, дає підстави вважати, що такі дії були наперед узгодженими, після чого, я не дочекавшись належної аргументації такого рішення та обґрунтовуючи свої дії в рамках даного Закону, у супроводі працівників правоохоронних органів покинув приміщення», – повідомив Процик.

Як згодом виявилось, мотивацією, на думку голови ДВК, було те, що журналіст не був зареєстрованим в журналі.

Ігор Процик вважає, що такі дії ДВК виборчої дільниці №611096  ОВО №163 суперечать п.5 ч.3 ст.34 Закону України «Про вибори народних депутатів України», згідно з яким «на засіданнях окружної чи дільничної виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні підсумків голосування, на виборчій дільниці в день голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише такі особи: 5) представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)».

Також журналіст зазначає, що при аналізі норм Закону України «Про вибори народних депутатів України» він не виявив норм, які передбачають ведення ДВК спеціального журналу реєстрації осіб, які мають право участі в засіданнях ДВК  із зобов’язанням реєстрації там таких осіб.

«Хочу зазначити, що мені не було запропоновано зареєструватись ні в якому журналі, ні на цій виборчій дільниці, ні на інших виборчих дільницях, на яких я перебував в день виборів», – сказав Процик.

Журналіст вважає, що були порушені його права як кореспондента, тому він подав відповідні заяви до правоохоронних органів, прокуратури і окружної виборчої комісії.

Юрист КВУ Тетяна Семусь зазначила, що видворення журналіста із дільничної виборчої комісії є грубим порушенням, повідомляє За Збручем.

«Ми спілкувалися і консультували його оскільки він є представником від «Точки зору», – розповіла вона. – На нашу думку прийняте рішення ДВК про видворення його з дільниці було неправомірним. Зробили це на тій підставі, що журналіст відмовився реєструватися на дільниці. Зазначу, що порядку реєстрації на дільниці учасників виборчого процесу, суб’єктів виборчого процесу немає. Члени ДВК мають право перевіряти документи і  повноваження осіб, які перебувають на ДВК, але це не називається реєстрація, і вона не є обов’язковою. У даному випадку є порушення виборчого законодавства. Ми будемо слідкувати, що буде відбуватися з розглядом цього факту».

«Вибори та ЗМІ»

фото –  angarsk.info

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *