Голова ДВК заборонила знімати підрахунок голосів на планшет, оскільки «це не зареєстрований засіб»

На окрузі № 217, що в Києві, на виборчій дільниці № 800544 голова ДВК заборонила знімати підрахунок голосів на планшет та мобільний телефон, оскільки, за її словами, всі технічні засоби, з якими працюють представники ЗМІ, мають бути зареєстровані. Де саме зареєстровані, і на підставі якої правової норми, вона не уточнила. Про це «Телекритиці» розповіла Анастасія Музиченко, яка проводила на цій дільниці екзит-пол для «Савік Шустер студії», а потім залишилася на підрахунок голосів.

«Коли я почала над дільниці № 800544 знімати, як на стіл висипають бюлетені, голова ДВК сказала, що мій технічний засіб не зареєстрований, і я не маю права. Я проводила екзит-пол для студії Савіка Шустера і лишилась на підрахунок голосів. Мені сказали, що я як представник ЗМІ можу залишитись», – розповіла Анастасія Музиченко, яку на дільниці зареєстрували як працівника ЗМІ.
«Побачивши, що я хочу знімати на камеру підрахунок голосів голова ДВК сказала, що я не маю права це робити на незареєстрованій техніці. Жодну статтю чи норму закону, яка мені не озвучили. Мені сказали, що ви ж в суді не знімаєте, покликала міліцію, й мене видалили з дільниці. Не допомогло навіть те, що я сказала про відповідальність за перешкоджання журналістській діяльності», – додає Музиченко.

За словами Анастасії, голова ДВК на тій же підставі заборонила знімати молодому хлопцю на мобільний телефон.

У коментарі «Телекритиці» юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко зазначила, що такі дії голови ДВК можна кваліфікувати, як грубе порушення законодавства. «У законі про вибори народних депутатів зазначено, що журналісти мають право перебувати на виборчих дільницях як під час голосування, так і під час підрахунку голосів. Жодних обмежень щодо використання технічних засобів журналістами цей закон не містить А закон про інформацію гарантує представникам ЗМІ використання технічних засобів для проведення відео і фотозйомки і аудіо запису. Ніде не встановлено, що це мають бути відеокамери чи планшети. Тому голова ДВК грубо порушила закон», – сказала медіаюрист.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *