Вибори у стрічці новин: як працюватимуть інформагентства 26 жовтня

П’ять опитаних «Телекритикою» агенцій у неділю інформуватимуть своїх передплатників та інтернет-користувачів у посиленому робочому режимі. Четверо з них стануть майданчиками для оголошення результатів екзит-полів

Позачергові вибори до Верховної Ради, які відбудуться 26 жовтня, висвітлюватимуть 78 вітчизняних видань та 71 іноземне. Загалом на виборчі дільниці акредитувалося 722 представники медіа. А як цього дня організують свій робочий процес вітчизняні інформаційники? «Телекритика» запитала провідні українські інформаційні агентства про особливості роботи їхніх редакцій 26 жовтня, а також поцікавилася, яким чином вони інформуватимуть про перебіг виборів у гарячих точках на сході України.

«Укрінформ»

Інформаційне агентство «Укрінформ» 26 жовтня стане майданчиком оголошення результатів Національного екзит-полу, який спільно проводитимуть фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова. Прес-конференція розпочнеться о 19:45, перші дані буде оголошено одразу після закриття дільниць о 20:00. О 23:00 відбудеться друга прес-конференція, де оприлюднять уточнені дані.

«Укрінформ» транслюватиме прес-конференції онлайн на своєму сайті. «Робити це ми можемо завдяки потужним оптоволоконним лініям зв’язку. Тому цим стрімом зможуть скористатись усі канали», — зауважив генеральний директор «Укрінформу» Олександр Харченко. За його словами, інформагентство не замовляло власних соціологічних досліджень, натомість виставлятиме на сайті діаграми з результатами Національного екзит-полу та даними Центральної виборчої комісії (ЦВК).

Протягом дня виборів — неділі — «Укрінформ» працюватиме в режимі будніх днів. «Ми будемо повідомляти новини як і зазвичай, так, як це робитимуть усі видання у день виборів. Головне для нас, аби вони були оперативними і якісними, — розповів пан Харченко. — Долучимо до висвітлення виборів десять наших закордонних корпунктів, від Пекіна до Вашингтона. Наші журналісти будуть повідомляти актуальні новини звідти: що відбувається, як голосують, яка реакція на події в Україні».

Мережа «Укрінформу» працюватиме і в усіх регіонах України. Зокрема, власкори інформагентства повідомлятимуть інформацію з контрольованих сепаратистами міст Донбасу — Луганська та Донецька. «В нас немає великих корпунктів у регіонах, одна — максимум дві людини на область. Вони відстежуватимуть всю картину на дільницях і в штабах політичних партій. Ми також будемо одержувати інформацію безпосередньо з зони АТО. Умови роботи там вкрай важкі, але люди працюватимуть, і інформація звідти буде. Можна сказати, що до висвітлення виборчого процесу будуть задіяні наші журналісти в усіх областях», — повідомив керівник «Укрінформу».

УНІАН

Позачергові парламентські вибори 26 жовтня, за словами генерального директора УНІАН Артема Ковальова, висвітлюватимуться у звичному для агентства режимі. Стрічку новин із регіонів України традиційно наповнюватимуть як штатні, так і позаштатні кореспонденти інформагентства. «Нам повідомлятимуть інформацію про перебіг виборів в усіх регіонах, де ми маємо кореспондентів. До зони АТО ми наших представників не відправляли, але сподіваємося на інформування від наших позаштатних авторів у Донеччині та Луганщині», — зазначив Артем Ковальов.

Наприкінці дня в прес-центрі УНІАН відбудеться проект «День виборів: підсумки». Одразу по закриттю виборчих дільниць там буде оголошено результати Міжнародного екзит-полу, організаторами якого є уряд Канади, соціологічна група «Рейтинг» (Україна), Baltic Surveys / The Gallup Organization (Литва), захід відбудеться за пiдтримки Мiжнародного республiканського інституту (The International Republican Institute).

Після оголошення даних у прес-центрі УНІАН також відбуватимуться прес-конференції заступника гендиректора Комітету виборців України Наталії Лінник та кандидатів першої п’ятірки виборчого списку політичної партії «Всеукраїнське аграрне об’єднання “Заступ”». «Всі події, які відбуватимуться у прес-центрі агентства, транслюватимуться на телеканалі УНІАН-ТБ та на сайті інформагентства», — повідомив генеральний директор УНІАН Артем Ковальов.

«Українські новини»

У день виборів, як і в ніч на понеділок, редакція «Українських новин» працюватиме в повному складі. У тому числі, в процесі будуть задіяні й відділи економічних і фінансових новин, які працюватимуть виключно на висвітлення ходу голосування, підрахунку його результатів і реакції суспільно важливих сил на перебіг цих подій. Кореспонденти агентства будуть працювати у виборчих штабах усіх політичних сил, які мають шанси потрапити в парламент, а також у ЦВК. «Щодо висвітлення подій на дільницях, то ми сконцентруємося на голосуванні керівництва країни і лідерів основних політичних сил, а також реагуватимемо на будь-які серйозні заворушення на дільницях. Зважаючи на складну ситуацію в країні, ми інструктуємо всіх своїх кореспондентів», — повідомив директор «Українських новин» Денис Іванеско.

О 20:00 в прес-центрі «Українських новин» буде оголошено результати екзит-полу центру «Соціальний моніторинг» та Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка, зробленого на замовлення новинного продакшну медіагрупи «Інтер» — «Національні інформаційні системи» («Українські новини» теж входять до медіагрупи «Інтер). «Рахунок іде на секунди. У травні ми видали екзит-пол о 20:00:04. Цього разу видамо о 20:00:00. Швидше вже не можна — забороняє закон», — розповів Денис Іванеско. Він додав, що агентство також одержуватиме інформацію від організаторів інших екзит-полів, заявлених авторитетними соціологічними компаніями.

«Над висвітленням виборів будуть працювати всі кореспонденти в кожному регіоні країни. Звичайно, ми будемо висвітлювати хід виборів у зоні АТО і наближених до них регіонах — події на цих територіях для нас максимально пріоритетні. Для одержання інформації користуватимемося усіма можливими джерелами, в тому числі і з соціальних мереж. У її перевірці нам допомагають колеги з місцевих ЗМІ, безпосередньо присутні на місцях, або журналісти, які працюють у зоні АТО. Пріоритетними, звичайно, є повідомлення офіційних посадових осіб», — зазначив директор «Українських новин».

Якщо нині новини виборчої кампанії становлять від третини до половини загального обсягу стрічки новин агентства, то 26 жовтня, за підрахунками пана Іванеска, повідомлення про вибори займатимуть абсолютну більшість інформаційного потоку. «На нашому відкритому порталі вже створені і працюють спецрубрики і теги, присвячені виборам. Успішною практикою стало розміщення на наших ресурсах повного переліку кандидатів у депутати від усіх партій та мажоритарних округів. На ці новини є попит, і вони завжди збирають непогану фонову відвідуваність», — зазначив Денис Іванеско. Він також повідомив, що в оперативному інформуванні читачів у завантажені дні агентству допомагає Twitter, який транслює заголовки найактуальніших новин.

«Інтерфакс-Україна»

Інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна» вирішило не створювати окремих рубрик для висвітлення виборів. Натомість із неділі до середини понеділка для всіх читачів сайту буде відкрита стрічка політичних новин, із якою зазвичай можна ознайомитися за передплатою. «Єдиним, чим відрізнятиметься робота агентства в цей день, буде те, що в ніч із неділі на понеділок працюватиме не один черговий редактор, а весь ньюзрум та редакторський колектив», — повідомив директор інформагентства Олександр Мартиненко.

За його словами, у висвітленні виборів будуть задіяні близько десяти постійних кореспондентів «Інтерфаксу» та стрингерів із регіонів. «Як правило, вони не присутні під час підрахунків голосів і не їздять на окремі дільниці — окрім випадків, коли на якихось із них відбуваються резонансні події. Якщо таких не буде, то завдання кореспондентів — просто узагальнити інформацію по регіонах. У нас є люди, які надають нам інформацію з Маріуполя та Сєверодонецька», — зазначив Олександр Мартиненко. Втім, він додав, що в цілому «Інтерфакс» одержуватиме інформацію про перебіг виборів із місцевих регіональних ЗМІ та веб-трансляцій.

УНН

Агентство «Українські національні новини» (УНН) також винесе зазвичай платну стрічку новин у вільний доступ для всіх своїх читачів. На думку головного редактора УНН Оксани Щербак, у день виборів стрічка складатиметься суцільно з політики, результатів із виборчих дільниць та регіонів. «Загалом, агентство завжди працює цілодобово, тому для наших журналістів 26 жовтня буде звичайним робочим днем. Наші кореспонденти працюватимуть у штабах кожної політичної сили. Не виключаю, що ми також робитимемо стріми з проблемних виборчих дільниць, які можна буде переглянути в рубриці “Мультимедіа”», — зазначила вона.

Під час підрахунків голосів на виборчих дільницях будуть присутні близько 25 кореспондентів УНН. Найбільша частина з них працюватиме в Києві, Львові та Івано-Франківську. «Наші кореспонденти також весь час працюють на сході України, і день виборів не стане виключенням. Звісно, в тих місцях, де бойові дії в активній фазі, є проблеми з інтернетом та мобільним зв’язком. Але для підстраховки ми маємо по кілька власкорів та фрілансерів. Хтось із них представляє місцеві видання, хтось із сусідніх регіонів», — повідомила Оксана Щербак. Вона також наголосила, що УНН має змогу одержувати оригінальну інформацію лише з територій, які контролюються чинною українською владою.

«Ми співпрацюємо з кількома соціологічними службами, і УНН уже зробив кілька власних замовлень щодо екзит-полів», — додала головний редактор інформагентства. Як повідомляє УНН, 26 жовтня всеукраїнській екзит-пол на замовлення та за підтримки УНН проведе аналітичний центр «Універсітас». Ключова відмінність цього опитування полягатиме в тому, що акцент попереднього прогнозу виборів буде зроблений на дільницях сільської місцевості й невеликих населених пунктів. Презентація результатів екзит-полу відбудеться в неділю після закінчення голосування і закриття виборчих дільниць.

Світлана Жиляєва, Катерина Толокольнікова, «Вибори та ЗМІ»

фото – uapress.info

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *