УНН спільно із центром «Універсітас» проведуть всеукраїнський екзит-пол 26 жовтня

Аналітичний центр «Універсітас» на замовлення та за підтримки інформаційної агенції «Українські національні новини» проведе у день парламентських виборів 26 жовтня всеукраїнський екзит-пол. Його ключова відмінність полягатиме у тому, що акцент попереднього прогнозу виборів буде зроблений на дільницях сільської місцевості і невеликих населених пунктів. Про це під час брифінгу повідомив заступник директора Аналітичного центру «Універсітас» Дмитро Громаков, передає УНН.

«Тактичне завдання цього проекту – показати більш детальні і точні прогнози результатів виборів у сільській місцевості і невеликих містах України. Таким чином ми покажемо більш точну картину (електоральних настроїв – ред.) у сільських округах і в такий спосіб знизимо можливість викривлення результатів на цих територіях», – зазначив пан Громаков.

Він підкреслив, що саме в невеликих містах і селах під час виборчого процесу здійснюється найбільша кількість всіляких порушень. «У сільській місцевості слабкий контроль за процесом виборів, там менше спостерігачів, і всі ці маніпуляції типу каруселів і переписування протоколів “по дорозі”, здійснюються саме там», – розповів він.

Науковий консультант директора Аналітичного центру «Універсітас» Сергій Дем’янов розповів, що екзит-пол буде проводитися близько на 170 виборчих дільницях. Опитування розраховане на 10 тис респондентів, його проводитиме команда з близько 700 осіб. «Опитувати в середньому будуть кожного 16-го виборця. Похибка вибірки становитиме близько 0,8%», – додав він.

Представники «Універсітасу» повідомили, що всеукраїнське опитування проводитиметься у всіх без винятку регіонах країни, в тому числі і на територіях Донбасу, які контролюються українською владою. «На Донбасі в опитуванні будуть задіяні тільки ті дільниці, котрі потрапляють у зону контролю української влади, а також ті проблемні округи, одна частина яких знаходиться в зоні бойових дій, а друга – під контролем українських військових. Мова йде зокрема про такі проблемні округи як 59, 49 і 47», – розповів пан Громаков.

Презентація результатів екзит-полу відбудеться в неділю після закінчення голосування і закриття виборчих дільниць.

Раніше стало відомо, що на позачергових парламентських виборах в України відбудуться чотири екзит-поли: Національний екзит-пол (його проведуть фонд «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва», Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова), Міжнародний екзит-пол (його організаторами є Уряд Канади, українська соціологічна група «Рейтинг», литовська компанія Baltic Surveys / The Gallup Organization за підтримки Міжнародного республіканського інституту), екзит-пол «Україна. Парламентські вибори-2014» (його проведуть центр «Соціальний моніторинг» та Український інститут соціальних досліджень ім. А. Яременко на замовлення новинного продакшну НІС медіагрупи «Інтер»), а також екзит-пол «Савік Шустер студії».

«Вибори та ЗМІ»

Фото: blog.liga.net

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *