Пропаганди не повинно бути в нашій країні – Блок лівих сил

Пропаганди не повинно бути в нашій країні. Про це зазначив преший номер виборчого списку парії «Блок лівих сил» Володимир Шимаєв 23 жовтня під час «Національних дебатів» на Першому національному, відповідаючи на запитання журналіста «Телекритики»: чи повинні бути журналісти пропагандистами, якщо ні, то хто повинен займатися пропагандою.

«Там де пропаганда, там тоталітаризм чи авторитаризм. Повинна бути незалежна журналістика, і в цьому військовому конфлікті, чи війні на Сході, є декілька сторін, завдяки яким ми перемагаємо. Це незалежні ЗМІ. У нас є в армії державна таємниця, але чомусь російські війська знають, де наші хлопці, а ми не знаємо, де 5 грн, які ми скинули на армію. Тому – ні пропаганді, так – чесній журналістиці», – сказав він.

Олексій Євченко (№ 4) з «Єдиної країни» вважає, що журналістика повинна висвітлювати події таким чином, як вона вважає за потрібне, правдиво і чесно доносити свою позицію. «Ми вважаємо, що журналістика повинна бути незалежною. Якщо говорити щодо пропаганди ідеології, звичайно, у держави, як однієї з основних сторін зацікавлених в тому, щоб в країні існувала єдина ідеологія, має бути право на пропаганду ідеології україноцентризму, українських ідей. Все те, що подається з наших екранів, ми бачимо через фільтр комерціоналізації, а держава зараз немає жодного впливу на пропаганду, яка відбувається в країні. Спочатку має існувати національна ідея. Друге, національна ідеологія, на основі якої повинна розроблятися програма дій. Потім це все мають робити ЗМІ, державні діячі, через спеціальний фонд, який буде оплачувати ці програми», – зазначив пан Євченко.

Лідер виборчого списку партії «Відродження» Леонід Костюченко переконаний, що українські ЗМІ не повинні бути схожими на російські, бо «там немає правди», але фінансувати їх потрібно таким чином, щоб журанілсти доносили правдиву інформацію. «На одну хвилину пропаганди нашого патріотизму припадає 320 грн у ЗМІ, а росіяни платять 3200 доларів за пропаганду, тим самим ослабляючи нашу систему оборони. Тому пропаганда повинна бути, пропагувати потрібно те, що нам на користь. А журналісти мають розкривати ті негативи і неприємні речі, які існують в суспільстві, уряді, Звідки ми будемо знати, хто на якому авто приїхав? Ми за цим не стежимо, а є спеціальна професія журналіст», – сказав він.

Іван Кириленко (№ 14) «Батьківщина» вважає, що журналістика – це відображення суспільства, але журналістика і формує суспільну думку. «Я коли прочитав в одному з видань, що війна в країні, і в цей час Міністерство оборони приватним структурам на внутрішньому ринку розпродує озброєння, все що потрібно війську, а потім в цих посередницьких структурах купують матері, волонтерські організації, втридорога. То якби не журналісти, звідкіля б ми це знали? Дякую журналістам за те, що вони говорять правду навіть в такий тяжкий час. Хто має займатися пропагандою? Журналістика повинна продовжувати відображати, що робиться в державі: державні інститути роблять добре – пропагуйте, роблять погано – критикуйте!» – зауважив він.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *