Рабінович вважає, що жоден приватний канал без «джинси» не проживе

Представники політичних сил, які 21 жовтня брали участь у п’ятому випуску «Національних дебатів» розійшлися в думках щодо того, чи можна побороти «джинсу» в українських ЗМІ. Зокрема, відповідаючи на запитання кореспондента «Телекритики»: чи можуть ці політичні партії пообіцяти не розміщувати «джинсу» в новинах і як, на їхню думку, можна її побороти, Вадим Рабінович (№ 4, «Опозиційний блок») заперечив, що геть усі канали розміщують джинсу. «Це все дурниці, що всі канали розміщують джинсу. Особисто я володію двома каналами ОТV та “Рабинович ТВ”, і там джинси немає. Що стосується того, що “Опозиційний блок” розміщує, це якийсь анекдот. Нас взагалі не пускають на чотири канали, мені взагалі закритий доступ до двох каналів, мені закрили радіо, а мені розповідають, що у нас весь ефір. Це якась нісенітниця. Ми не можемо проводити агітацію в 12-ти містах. З джинсою ніхто боротися не буде, це все чергова брехня. Жоден комерційний канал без замовлення і джинси не проживе. У нас приходить власник на канал і каже: це постав, а це не став. Якщо ви хочете чесних виборів і чесних медіа, то треба мати під час передвиборної кампанії абсолютно рівний доступ до одного каналу, приміром, Першого національного, а решті взагалі заборонити щось давати», – зауважив він.

 

Тарас Стецьків (№ 7, «Громадянська позиція Анатолія Гриценка») зазначив, що розміщення джинси в новинах – це бич нашої політики останні 15 років. «Поки що іншого способу, ніж незалежний моніторинг і оприлюднення цих даних, для того, щоб виборець міг розібратися, хто саме розміщує цю приховану рекламу, нема. Але у нас є ще більш серйозна проблема – політичної реклами. Я на цій виборчій кампанії прийшов до однозначного висновку: після проходження в парламент ми будемо ініціювати взагалі заборону політичної телевізійної реклами на час виборів. Тільки дебати, такі як у цій студії, і тільки прямі ефіри. Бо до тих пір поки буде телевізійна реклама, завжди власники телеканалів і люди, які мають гроші, олігархи, будуть мати переваги над іншими політичними силами, які не зможуть донести своєї позиції», – сказав він.

За його словами, у багатьох західних країнах так і є: заборонено будь-яку пряму політичну рекламу, є тільки дебати і прямі ефіри, щоб люди по суті за них голосували, послухавши, що вони говорять, а не за ті ролики, які іноді по 20 разів у вечірніх приймах давлять на виборця і заставляють його голосувати за слогани, а не за політичні програми.

Михайло Опанащенко (самовисуванець по округу № 183 в м. Каховка, член Ліберальної партії) вважає, що якщо прихована реклама, яка не несе агресію в суспільство, то це нормально. «У Конституції прописано, що одним з основних завдань держави є інформаційна безпека, і на жаль, тут ми маємо певні прорахунки. Завдання держави відновити обороноздатність саме в інформаційній сфері, щоб завдяки впливу інформації не налаштовували одну частину суспільства на іншу. І це не менш важливо, ніж взагалі відновити обороноздатність держави. Також, якщо канал чи будь-яка програма фінансується із-за кордону, то потрібно, щоб на екрані висвітлювалося, хто фінансує. Ніхто не зможе прибрати рекламу з телебачення, тому що за ці кошти існує телебачення», – зазначив він.

Перший номер виборчого списку партії «Солідарність жінок України» Анна Нечай пообіцяла ніколи не розміщувати джинсу і приховану рекламу. «Звичайно, прихована реклама – це погано, але ще гірше, що у нас робиться промивання мізків. Промивання мізків або прихованою рекламою, або прямою ідеологією чи пропагандою можливе лише тоді, коли ми всі трохи лінуємося. Коли ми хочемо розібратися у питанні, то жодна прихована реклама до моєї підсвідомості не добереться. Тому що я свідомо буду цікавитися, що відбувається в країні. Ми сподіваємося, що нове покоління буде саме таким активним. Я в це вірю, тому що зараз згідно зі статистикою в Україні 67 тисяч  громадських організацій і 199 партій. Це говорить про активність нашого суспільства. Коли ми станемо активними, ніяка прихована реклама нас не переможе. Кожен це має вирішити особисто для себе, бо обіцянки партії не вирішать цього питання», – переконана вона.

Нагадаємо, 21 жовтня на Першому національному в п’ятому ефірі «Національних дебатів» брали участь представники чотирьох партій: «Солідарність жінок України», «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)», «Опозиційний блок» та Ліберальної партії України.

Які партії, з ким і коли дебатуватимуть можна прочитати тут.

«Вибори та ЗМІ»

Фото http://1tv.com.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *