Ігор Жиденко: Якщо коштів на вибори не буде, то не буде агітації за рахунок держави

Якщо коштів на позачергові парламентські вибори не буде, то не буде ніякої агітації за державні кошти. Про це сказав член ЦВК Ігор Жиденко на розширеній робочій нараді в Держкомтелерадіо 5 вересня.

Член ЦВК зупинився на особливостях політичної агітації на цих виборах. Раніше під час виборів завжди виділявся час телерадіокомпаніями і  проводилася агітація за державні кошти. За його словами цього року, трохи відрізняється порядок надання ефірного часу і визначення обсягу (відповідно до статті 107 закону «Про вибори народних депутатів України»). «Відповідно до п.20 цієї статті під час цього виборчого процесу обсяг ефірного часу в межах державних коштів виділених на агітацію визначається ЦВК на загальнонаціональних ТРК та окружними виборчими комісіями на регіональних ТРК з урахуванням можливостей телерадіоканалів. До 5 жовтня вже повинен бути сформований і надісланий до ЦВК та ОВК попередній розклад ефірного часу. Щоб його скласти, ТРК повинні визначити скільки канали можуть надати часу за державні кошти в межах з 19.00 до 22.00», – сказав Ігор Жиденко.

Він також повідомив, що вже не обов’язково виділяти по 20 чи 60 хвилин мажоритарникам. Телерадіокомпанія може поділити той час, який може виділити на кандидатів, зареєстрованих у тому чи іншому окрузі (партіям більше часу, кандидатам-мажоритарникам трохи менше). Жиденко попросив керівників ТРК надавати не менше 5 хвилин кожному кандидату.

Ігор Жиденко чітко пояснив, що спочатку ЦВК разом з ОВК ухвалять постанову про обсяг ефірного часу, з урахуванням можливостей ТРК, потім буде складено разом з ТРК розклад, а потім буде проведено жеребкування, яке згідно з законодавством проводиться до 10 жовтня. Він попросив раніше планувати графік і разом з ОВК обговорювати, який може бути розклад. «Якщо ми проведемо жеребкування раніше, то буде більше можливостей надати ефірний час для агітації», – сказав він.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *