На виборчих дільницях зафіксовано вдвічі менше порушень свободи слова, ніж на попередніх виборах – ІМІ

 Під час президентських виборів 25 травня на виборчих дільницях в Україні було зафіксовано сім випадків порушень свободи слова, що більш ніж вдвічі менше, ніж під час парламентських виборів 2012 року (18 випадків). Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації.

Зокрема, експерти ІМІ зафіксували по два випадки порушень у Миколаєві та Дніпропетровську, по одному у Львові, Сумах та на Закарпатті. Порушення стосувались недопуску журналістів на дільниці та перешкоджання знімати на камери.

На думку виконавчого директора ІМІ Оксани Романюк, кількість порушень свободи слова у день виборів була пов’язана швидше з низьким рівнем знання законів учасниками виборчого процесу, і може свідчити про відсутність серйозних намірів фальсифікувати голосування, чи приховати інформацію від суспільства. «Це означає, що політичні сили були свідомі того, що вибори перебували під уважним контролем суспільства. З іншого боку, журналісти також були більш поінформованими про свої права, і звертались до міліції або до ОВК у випадках порушень», – зазначила вона.

У день виборів в Україні також було зафіксовано серйозне порушення свободи слова, не пов’язане безпосередньо з виборчим процесом. 25 травня у Луганській області сепаратисти взяли у заручники двох журналістів  –  В’ячеслава Бондаренка і Максима Осовського, яких затримали на блок-посту в місті Щастя під Луганськом. Станом на 27 травня відомо, що журналісти живі і знаходяться в захопленому будинку СБУ у Луганську. Інформація про те, що їх нібито звільнили, не підтвердилася.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *