На Закарпатті журналісту «Точки ОПОРИ» не дозволили бути на ДВК

Члени ДВК №210795 у м. Хуст прийняли постанову – «вивести» із дільниці після 20:00 кореспондента «Точки ОПОРИ». Підстава – журналіст нібито «тисне на членів ДВК та заважає нормальній роботі». Про це повідомляє сайт ОПОРИ.

На момент прибуття журналіста на дільницю він зафіксував, що близько 19:00 у деяких членів комісії та спостерігачів від кандидатів уже були копії протоколів про підрахунок голосів з підписами. Представник ОПОРИ звернувся за коментарем до голови комісії Михайлова Миколи, який підтвердив, що «комісія видала декому бланки протоколів, проте вони без печатки, тому вважаються просто заготовками».

Представник ОПОРИ вказав членам ДВК на частину 9 статті 79 Закону України «Про вибори Президента України», де  вказано, що «про видачу копій протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці складається акт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. В акті зазначаються перелік осіб, які одержали копії відповідного протоколу, номер примірника, дата та час одержання цих копій і проставляються підписи цих осіб. Акт підписується головою та секретарем дільничної виборчої комісії і скріплюється печаткпою дільничної виборчої комісії. Акт запаковується у пакет разом з першим і другим примірниками протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці».

На це голова комісії відповів, що вони не порушили закон .

Крім того, у приміщенні дільниці не було жодного плакату з інформацією про кандидатів та їхню виборчу програму. На це пан Михайлов відповів, що плакати вони зняли якраз перед візитом представника ОПОРИ. Але ні назвати причину такого рішення комісії, ні показати акт про зняття цих плакатів, голова комісії не зміг.

У частині 5 статті 74 закону зазначено: «у приміщенні для голосування або безпосередньо перед ним дільнична виборча комісія в обов’язковому порядку розміщує плакати, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про вибори Президента України, інформаційні плакати кандидатів на пост Президента України, які розміщуються в алфавітному порядку (в порядку розміщення кандидатів у виборчому бюлетені)».

Журналіст «Точки ОПОРИ» вирішив звернутися з приводу цієї ситуації й до заступника голови ДВК, і попросив його, при можливості, підійти. На що голова та члени ДВК заявили, що журналіст намагається вчинити тиск на заступника та вивести його за межі ДВК. Відтак журналіста попросили покинути дільницю. На місце події прибули кілька членів ОВК №72, які усно на підвищених тонах також пропонували журналісту покинути приміщення дільниці.

Після 20:00 члени ДВК поставили це питання на голосування й з кількох спроб прийняли постанову №5.

У мотивувальній частині постанови вказується: «Вивести (попросити) з приміщення ДВК кореспондента, що поводиться некоректно та заважає роботі дільничної комісії, яка проголосував одноголосно».

Дублікат постанови №5 виданий кореспондентові. Постанову ДВК 210795 журналіст «Точки ОПОРИ» її оскаржуватиме, оскільки вважає її неправомірною.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *